'AİHM ve Danıştay Kararlarını Uygulayın'
2011-2012 öğretim yılı 19 Eylül günü itibariyle başlıyor. Ancak
Alevilerin tüm itirazlarına ve Danıştay başta olmak üzere çeşitli
mahkeme kararlarına rağmen zorunlu din dersi müfredattaki yerini
koruyor. Alevi örgütleri, çeşitli etnik grup mensupları, demokratik
kitle örgütleri ve siyasi partile rde zorunlu din dersinin kaldırılması
taleplerini Milli Eğitim Bakanlıkları önünde gerçekleştirecekleri
eylemlerle dile getirmeye hazırlanıyor.
Özel, zorunlu din derslerine karşı mücadelede ailelere din derslerini boykot için çağrıda bulunduklarını bildirdi. Ancak ailelerin çağrıya tedirginlik içinde yaklaştıklarını ifade eden Özel, bunun nedenini ise, "AKP'ye olan güvensizlikten kaynaklı çocuklarını koruma endişesi" olarak yorumladı.
Zorunlu din dersinin eğitim özgürlüğüne ters olduğunu belirten AİHM, gerekçeli kararında, "Türkiye'deki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri tarafsız değildir ve mahkememiz, hükmünü vermeden önce, Milli Eğitim Bakanlığı'nın din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarının, tarafsız, eleştirel ve çoğulcu anlamda konulara bakıp bakmadığı incelenmiştir. Ders programlarında en büyük öncelik, diğer felsefe ve dinlere oranla İslam'a verilmiştir" dedi.
Öğrencilerin Kuran-ı Kerim'den sure ezberlemelerinin istendiği, günlük ibadetin resimli bir biçimde okutulduğu ve bunlardan öğrencilerin yazılı testlerden geçirildiğinin vurgulandığı kararda, "Din öğretim programları, ebeveynin inançlarına saygı göstermemesi, insan hakları ihlali oluşturur" denildi.
Mahkeme heyeti, "Herhangi bir dine mensup olmayan kişilerin velisi oldukları çocuklarının da bu muafiyet kapsamında değerlendirilmesinin ilgili yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin amacına uygun olacağı açıktır" diyerek, öğrencinin temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında zorunlu din dersinden muaf tutulmasına karar verdi.
haber: Zehra Aydemir/Etha
'AKP AİHM KARARLARINA UYMUYOR'
Konuyla ilgili olarak ETHA'ya konuşan ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, zorunlu din dersine ilişkin AİHM'in verdiği kararları hatırlatarak, şunları dedi: "AİHM'in vermiş olduğu kararlara AKP hükümeti uymuyor. Müfredatta değişiklik yaptı ancak 1'i 2'ye çıkardı. Karşımızda böyle bir anlayış, böyle bir zihniyet var. Bizler de diğer inanç gruplarıyla ve sivil kitle örgütleriyle bu zihniyeti nasıl değiştirebileceğimize ilişkin görüşmeler başlattık. Çünkü, Alevi olmayanların da eşit yurttaşlık hakları talebi doğrultusunda bu uygulamaya karşı çıkmaları gerekir. Bütün örgütlenmelerden olumlu tepkiler aldık. Sadece, Liberal Düşünce Topluluğu'nun yaymaya çalıştığı ve bizim AİHM'e götürmemizi istedikleri tekkeler ve zaviyeler konseptine ilişkin bir önerileri oldu. Biz buna doğrudan karşı çıktık. Zaten AİHM'e taşıdığımız konulara ilişkin verilen olumlu kararlar uygulanmıyor. O zaman AİHM'e götürmenin ne anlamı var. Üstelik kendileri de talepleri doğrultusunda gidip AİHM'e başvurabilirler."SORUNUMUZ İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, DEMOKRASİ SORUNU
Alevi örgütlenmesi olarak sadece inanç özgürlüğü konusunda mücadele yürütmediklerinin altını çizen Özel, "Türkiye'deki ortak mücadele konusu demokrasi sorunu ve biz sözde değil özde bir birtelik yakalamaya çalışıyoruz. Aleviler, Türkler, Kürtler kendileriyle ilgili sorunları, insan hakları, fikir ve inanç özgürlüğü bağlamında ki sorunları olan bütün insanları ortak bir payda da buluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü bu ülkede bir grubun sorunu diğer gruplarında sorunudur. Bu sorunlar gerçek demokrasiyle çözülür. Bu güne kadar yürüttüğümüz mücadelede demokrasi için kaçınılmaz bir birlikteliğe ihtiyaç olduğunu göstermiştir" dedi.Özel, zorunlu din derslerine karşı mücadelede ailelere din derslerini boykot için çağrıda bulunduklarını bildirdi. Ancak ailelerin çağrıya tedirginlik içinde yaklaştıklarını ifade eden Özel, bunun nedenini ise, "AKP'ye olan güvensizlikten kaynaklı çocuklarını koruma endişesi" olarak yorumladı.
ZORUNLU DİN DERSİNE KARŞI İLK DAVA VE KARAR
Zorunlu din dersine karşı ilk olarak İzmir'de oturan Hasan Zengin, kızı Eylem'in din dersi almasına karşı çıkarak 2001 yılında dava açtı. Türkiye'deki mahkemeler, 'zorunlu din eğitimi Anayasa'nın gereği' sonucuna varınca Zengin, konuyu 2004'te AİHM'ye taşıdı.Zorunlu din dersinin eğitim özgürlüğüne ters olduğunu belirten AİHM, gerekçeli kararında, "Türkiye'deki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri tarafsız değildir ve mahkememiz, hükmünü vermeden önce, Milli Eğitim Bakanlığı'nın din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarının, tarafsız, eleştirel ve çoğulcu anlamda konulara bakıp bakmadığı incelenmiştir. Ders programlarında en büyük öncelik, diğer felsefe ve dinlere oranla İslam'a verilmiştir" dedi.
Öğrencilerin Kuran-ı Kerim'den sure ezberlemelerinin istendiği, günlük ibadetin resimli bir biçimde okutulduğu ve bunlardan öğrencilerin yazılı testlerden geçirildiğinin vurgulandığı kararda, "Din öğretim programları, ebeveynin inançlarına saygı göstermemesi, insan hakları ihlali oluşturur" denildi.
'İÇSEL ÇATIŞMA DERSİ ALGILAMASINI ZORLAŞTIRIYOR'
Antalya'da bir aile kızlarının zorunlu din dersinden kaynaklı olarak içsel çatışma yaşadığını, dersi algılamakta zorlandığını ve bu nedenle sınıfta kalma riski olduğunu belirterek, zorunlu din dersinden muaf tutulması talebiyle Antalya 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.Mahkeme heyeti, "Herhangi bir dine mensup olmayan kişilerin velisi oldukları çocuklarının da bu muafiyet kapsamında değerlendirilmesinin ilgili yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin amacına uygun olacağı açıktır" diyerek, öğrencinin temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında zorunlu din dersinden muaf tutulmasına karar verdi.
'DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DEĞİL...'
Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde Anadolu Lisesi 9. sınıfında okuyan kızlarının zorunlu din dersinden muaf tutulması için anne Hatem ve baba Enver Laçin Samsun 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme heyeti söz konusu dersin, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" değil "din dersi" olduğuna hükmederek, "Türkiye’de hâkim olan dinsel çeşitliliğin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde dikkate alınmadığı, özellikle Alevi inancına sahip topluluğun Türk nüfusundaki oranının çok büyük olmasına rağmen öğrencilerin, Alevilik hakkında eğitim almadığı"nı belirtti. Mahkeme kararında, okulun verdiği din eğitimi ile çocuğun ebeveynlerinin verdiği din eğitiminin farklı olmasının çocukta çatışma yaratacağı vurgulanarak din derslerinin verilişinde "tarafsızlık ve çoğulculuk" koşullarının yerine getirilmediği ifade edildi.DANIŞTAY: ZORUNLU DİN DERSİ HUKUKSUZ
Danıştay 8. Dairesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden çocuklarının muaf tutulması amacıyla ailelerin açtığı davaları olumlu yönde karara bağladı. Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin hukuksuz olduğunu belirten Danıştay, kararında "Devletin, eğitim ve öğretimle ilgili olarak üzerine düşen görevleri yerine getirirken, müfredatta yer alan bilgilerin nesnel ve çoğulcu bir şekilde aktarılmasına dikkat etmesi ve ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermesi gerekmektedir" dedi.haber: Zehra Aydemir/Etha
YORUM YAZIN