Kabul Toplanma Merkezleri TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Gündeminde
Kabul Toplanma Merkezleri'nin (KTM) durumu ve orada yaşandığı ileri sürülen olaylar ile askerdeki kötü muamele iddiaları, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun gündeminde.
Komisyon, askerde kötü muamele, dayak, işkence iddialarıyla ilgili olarak askerlerin yaptığı başvuruları incelemeye devam ediyor. Komisyon, bu çalışmalarını, oluşturduğu “izleme dosyası” üzerinden sürdürüyor.
Askerde kötü muamele iddialarının kamuoyuna mal olması açısından, er Uğur Kantar'ın, KKTC'deki askerlik görevi sırasında “disko' olarak bilinen “disiplin koğuşu”nda gördüğü işkence sonucu hayatını kaybettiği iddiası, kritik bir aşamayı temsil ediyor. Bu çerçevede, Kantar'ın ölüm olayının ardından, askerde kötü muamele ve işkence iddialarına ilişkin komisyona yapılan başvurularda artış oldu. Komisyona, bugüne kadar konuyla ilgili 50'nin üzerinde dilekçe geldi.
Bu dilekçelerden bir tanesi de H.A'nın, Doğu ve Güneydoğu'da birliklerine teslim olacak veya birliklerinden ayrılan askerlerin geçici olarak biraraya getirildiği, daha sonra toplu olarak nakledildikleri KTM'lerin durumu ve orada yaşandığını iddia ettiği kötü muamele konusuyla ilgili olarak komisyona gönderdiği dilekçe.
H.A. dilekçesinde, Siirt 3. Komando Tugayı M.E.T.İ. Kuvvet Komutanlığı'nda askerliğini yaptığı belirtti.
Diyarbakır KTM'de kaldığını ifade eden H.A. dilekçesinde, “KTM koğuşlarını tarif etmem imkansız. Kocaman ağıl gibi barakalara tıkıldık. İçeride çarşafların mavi rengi kirden artık gri, siyah ve kahverengiye dönmüştü. Her sabah bağırışlar ve hakaretler altında zorla mıntıka temizliği yaptırılıyor. Yemekhane ve içtima alanında da bağırışlar ve hakaretler devam ediyor. 3 gün boyunca betonun üzerinde yatmak zorunda kaldım ve benim gibi pek çok asker var. Ben, KTM'lerin esir kampı haline dönüştürülmesinden rahatsız ve şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.
H.A. başvurusuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu merkezlerdeki en büyük sorununun yatak sorunu olduğunu vurguladı. H.A, “Oraya yaklaşık 7 bin kişi gidiyor ancak yatak sayısı 300. Yer bulamayanlar, betonlarda, çantalarının üzerinde, çimenlerde yatıyor. Bu yazın da kışın da aynı. Orada ortalama 2 gün ile 10 gün arasında kalınıyor. Ben 6 gün kaldım ancak 15 gün kalanı da gördüm. Konvoyu iptal edildiği için o kadar süre kalanlar olabiliyor” diye konuştu.
Dilekçelerle ilgili çalışmalarını, görevlendirilen bir uzman aracılığıyla, oluşturulan “izleme dosyası” üzerinden sürdüren komisyon, çalışmaları çerçevesinde, KKTC'deki Askeri Cezaevi'nde incelemelerde bulunmuştu. (aa)
YORUM YAZIN