6. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali Başlıyor
Avusturya, Türkiye, Fransa, Hollanda, Belçika, İsrail, İspanya, ABD, İsveç ve Bosna Hersek’ten 30 film bir hafta boyunca Karaköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde ve Kadıköy’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izlenebilecek.
Festival boyunca dünyanın en sıkışık trafiğine sahip Kahire, sokak satıcılarının seslerinin hala duyulduğu İstanbul, eski köprüleriyle Bosna, HES mağduru Erzurum, ekolojik dengesi altüst olan Ergene sinema salonlarında olacak.
Bu yıl altıncısı düzenlenen festival, 1 Ekim Dünya Mimarlık Günü kutlamaları kapsamında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesince gerçekleştirilen “Mimarlık ve Kent Şenliği” programı kapsamında organize ediliyor. 1-6 Ekim tarihleri arasında, İstanbul’un her iki yakasında, iki farklı salonda, seçilen filmlerin gösteriminin ardından 7 Ekim’de ilk üçe giren filmlere odanın Karaköy Binası’nda yapılacak törende ödülleri verilecek.
Kahire’den Cneydo’yaFestivalde yarışacak belgeseller ve animasyonlar değişik kentlerin kendi özgü renklerine ve sorunlarına değiniyor. Ömer Güneş’in yönettiği “45 Gün” belgeseli mevsimlik işçi olarak fındık bahçelerine giden kadınların ve çocukların hiç bilmedikleri memleketlerde çektikleri zorlukları konu alıyor. İspanyol David Munoz’un çektiği “Dünyada bir gece daha” filmi de büyük değişimler ve dönüşümler geçiren Mısır’ın başkenti Kahire’deki trafiği, yolcuların ve taksicilerin gözünden anlatıyor. Daha önce bir çok festivalde gösterilen Türkiye’nin tek Hıristiyan-Arap köyü Cneydo’nun (Antakya) terkediliş öyküsünü anlatan “Cneydo Cennet” bu festivalde de izleyicileri ile buluşacak. Sanayinin yok ettiği Ergene havzasında direnen halkın hikayesi de Nejla Demirci’nin “Gündöndü” belgeselinde, kentsel dönüşüm nedeniyle terk edilen Tarlabaşı’nın son hali ise “Kent Sürgünleri” filminde yeniden hayat buluyor.
Festivale dair detaylı bilgi için; http://www.mimarist.org/odadan/2416-mimarlik-ve-kent-senligi-viii-basliyor.html
YORUM YAZIN