Ekonomiye Bakış: Faturalar Kabaracak. Ete, Süte, Ekmeğe Zamlar Bekleniyor.
Vatandaşın doğalgaz faturası bu kış, geçen kışa göre yüzde 30’dan fazla daha kabarık olacak. Geçen yıl ısınmak ve sıcak su için aylık 300 lira fatura ödeyen bir aile, bu yıl aynı tüketim miktarında kalsa dahi 400 lira doğalgaz faturası ödeyecek. Ortalama elektrik faturası da aylık 59 liradan 71 liraya çıkacak.
Doğalgaza yüzde 9.8 zam yapıldı ancak havalar soğuyup kaloriferler yanmaya başlayınca vatandaş bir yıl öncesine göre ödediği faturanın bu oranda değil yüzde 30’dan fazla kabardığını görecek. Zira doğalgaza 1 Nisan 2012 tarihinde yüzde 18.72 oranında zam yapılmıştı. Ancak kış ayları bittiğinden ve doğalgaz kullanımı azaldığından vatandaşın bu zamma tepkisi sınırlı kalmış, fatura tam hissedilmemişti. Oysa Ekim başında gelen zamla birlikte doğalgazda kabaran fatura bu kış etkisini gösterecek.
Geçen yıl Aralık ayı ile 2012’nin Ocak-Şubat aylarında ortalama doğalgaz faturası 300 liranın altına inmeyen bir ailenin bu yıl doğalgaz faturası, tüketim miktarı aynı kalsa dahi bu yıl 391 lirayı geçecek.
Aynı şekilde elektrik de zamlandığı için vatandaşın kullanmama lüksü olmayan hatta kısma lüksü bile olmadığı bu iki ürünle bütçesi bir hayli sarsılacak.
Aylık elektrik tüketimi 200 kilowatsaat civarında olan bir aile 391 liralık doğalgaz faturası ile birlikte elektriğe de 71.4 TL ödeyecek. Aynı aile 200 kilowatsaat elektrik tüketimi için geçen yıl 59.7 TL ödüyordu.
İkisi bir arada düşünüldüğünde ortalama bir ailenin doğalgaz ve elektrik faturası toplamı bu yıl 463 TL’yi bulacak. Oysa aynı aile geçen yıl bu iki temel ihtiyaç ürününe 359 TL ödüyordu. Yani sadece ısınma ve aydınlanma masrafı bu kış yüzde 30 daha yüksek olacak.
Maaş zammında eli titreyenlerin vicdanı sızlamıyor mu?
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ”Memur maaşlarına yüzde 4 artı 4 zam yaparken elleri titreyenlerin, doğalgaza 9 ayda yüzde 29.3 zam yaparken vicdanları sızlamıyor mu?” diye sordu. Yapılan zamlarla memur, işçi, emekli, dul ve yetim aylıklarına yapılan artışın yok edildiğini belirten Koncuk, şunları kaydetti: ”2012 yılı enflasyon hedefini yüzde 6.5 olarak belirleyip, memur, işçi, emekli, dul ve yetim aylıklarına bu çerçevede artış öngören yetkililer, Eylül ayının son gününde elektriğe ve doğalgaza yüzde 10 zam yapmaktan çekinmedi. 9 ay içinde doğalgaza yüzde 29.3, elektriğe yüzde 21, mazota yüzde 13.5, benzine yüzde 12 ve kömüre de yüzde 9.5 zam yapmış oldular. Memur maaşlarına yüzde 4 artı 4 zam yaparken elleri titreyenlerin, doğalgaza 9 ayda yüzde 29,3 zam yaparken vicdanları sızlamıyor mu? Yapılan zamlar ve diğer ürünlere yansımalarıyla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonun 2 haneli rakamlara çıkması da kaçınılmaz oldu. Kış gelirken vatandaşı soğukta bırakmaya yönelik bu hamleyi kınıyoruz. Yıllık enflasyon hedefine ulaşılamayacağı kesinleşmişken tüm maaşlar yeniden düzenlenmek zorunda.”
Ekmeğe, ete peynire zam kaçınılmaz oldu
Akaryakıt, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar üretim maliyetlerini artırdığı için bu durum temel tüketim mallarına zam anlamı taşıyor. Son açıklanan zamlar ile birlikte ekmek fiyatının yüzde 15 oranında zamlanması beklenirken, et ve süt ürünleri ve bir takım gıda maddeleri de zamlı fiyatlardan etkilenecek. Et ve süt ürünlerine yüzde 15’lik fiyat artışı beklenirken, gıda ürünlerindeki artışın yüzde 5 ile 15 arasında değişmesi bekleniyor.
Ekmek 1 lira olur
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, doğalgaz ve elektriğe yapılan zam sonrası ekmeğe gelecek zam oranının yüzde 15 dolayında olacağını söyledi. “Biz oda olarak zam yapmamak üzere masaya gideceğiz” diyen Fahri Özer, ekmek zammı ile ilgili şunları söyledi: “İstanbul dışında diğer illerdeki oda başkanları ile bu hafta görüşeceğiz. Telefon trafiği bu sabah (dün) erkenden başladı. Oda başkanları olarak oturup konuşacağız. Biz, masaya zam yapmama önerisi ile gideceğiz. Un ve maya fiyatlarını nasıl geri çektirebiliriz bunu konuşacağız. Ancak un ve maya karteli olduğu sürece buradan olumlu sonuç almak oldukça zor... Ekmeğe yapılacak zam oranı yüzde 15 seviyesinde olur. Bu da 75 kuruşluk ekmek 1 liradan, 1 liradan satılan ekmek 1.25 liraya satılması anlamına gelecek. Una mayaya gelen zammı göğüsleyemeyiz. Unun torbası 43 liradan 55 liraya çıktı.”
(Gazete Vatan)
YORUM YAZIN