Header Ads

Gazetecileri Koruma Komitesi: Gazetecilik Giderek Daha Tehlikeli Bir Meslek Haline Geliyor


Gazeteciler, her zaman güvenliğin başlıca kaygı kaynağı olduğu tehlikeli koşullar altında çalışır. Ama teknolojik gelişmeler ve bütçe kesintileri savaş bölgelerine daha çok sayıda serbest çalışan gazeteci gönderilmesine yol açtı. Bunlar kadrolu elemanların sahip olduğu kurumsal korumadan yoksun. Gazetecileri Koruma Komitesi adlı örgüt, bu gazeteciler için yeni koruma yolları bulunmasını istiyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre, dijital teknolojinin birçok ”amatör gazetecinin” kendi başlarına olay yerlerine gitme olanağı sağlaması üzerine son on yılda gazetecilere yönelik tehditler büyük ölçüde değişti. Çünkü hükümetler ve çeşitli gruplar olayları belgelemeye çalışan herkese karşı öldürmeye varan eylemlere girişiyor.

Suriye’de Şubat ayında deneyimli Amerikalı savaş muhabiri Marie Colvin, Fransız fotografçı Remi Olchik ile birlikte öldürüldü.

Mcclatchy gazetesinden Roy Gutman, “Gazeteciler hedef alındıklarını, gerçekte kimse tarafından korunmadıklarını anladı ve başlarının çaresine bakmaya başladı,” şeklinde konuşuyor.

Amerika’nın Sesi muhabiri Peter Heinlein Mayıs ayında Etiyopya’da bir gösteri sırasında protestocularla görüşmeye çalışırken tutuklandı. Heinlein gazeteciliğin giderek daha tehlikeli bir meslek haline geldiğini söylüyor: “Olay yerine gittiğinizde gazetecileri durdurma, haber vermelerini önleme konusunda daha çok deneyim kazanmış güçlerle karşılaşacağınızı biliyorsunuz.”

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin yeni güvenlik rehberi, deneyimsiz muhabirler için tehlikeli durumlarda ne yapacaklarını gösteren temel önlemleri, yaralanma ya da tutuklanmada başvuracakları yolları ve tehdit değerlendirmelerini özetliyor.

Rehberde dijital güvenlik konusunda da bilgi veriliyor. Komite danışmanı Frank Smyth, gazetecilerin bu konuda daha yeni bilgi sahibi olmaya başladıklarını söylüyor: “Hard disklerindeki bilgiyi nasıl koruyacakları, elektronik posta, cep telefonu gibi haberleşme olanaklarını nasıl koruma altına altına alacaklarını bilmeleri gerekiyor.”

Rehberde ayrıca cinsel tecavüz dahil çeşitli saldırıların yol açacağı travmaya karşı ruhsal dengeyi korumanın önemi de vurgulanıyor.

ABC televizyonu muhabiri Martha Raddatz iyi bir gazetecinin, başkalarının duygularını anlaması, yaşadıkları olayların bıraktığı acı anılarla baş etmeyi bilmesi gerektiğini söylüyor: “Bir gün ailemle bir yere gidiyordum, yolda küçük bir çocuğu koşarken gören kızım “benim bebeğimi al” diye bağırdı. Bu beni 1980’lerde kıtlık çeken Etiyopya ile ilgili bir anıya götürdü. Kadınlar açlıktan ölmek üzere olan bebeklerini kurtarmak için bana vermeye çalışıyorlardı.”

Martha Raddatz, gazetecilerin çok ihtiyatlı olmaları gerektiğini, güvenliğin bu meslek için en temel konu olduğunu söylüyor. Raddatz, Gazetecileri Koruma Komitesi rehberinin bu alanda önemli bilgiler sağladığını, ancak görevlerini yapma ve hayatta kalma konusunda esas sorumluluğun gazetecilerin kendisine düştüğünü vurguluyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.