'Gazetelerin İçeriği Sadece Gazetelerindir' İlanına Tepki: Sadece Kendi İçeriklerini Kullanmayanlar Bunu Diyemez
Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Hurriyet Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Today’s Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak ve Zaman gazeteleri bugün yayınladıkları ortak bir deklarasyon ile "Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir" dediler. İnternet Medyası Federasyonu ise 'Yeraltına inen bir internet medyasının yaptığı hiçbir yayın kontrol edilemeyecek, haberlerle ilgili muhatap bulunamayacak, örneklerini daha yakın geçmişte yaşadığımız ve ancak temizlenebilen "kirli yayıncılık" tekrar başlayacaktır.' diyerek karşı açıklama yaptı.
İŞTE 20 GAZETENİN DEKLARASYONU
Medya sektörü, internet ve mobil teknolojilerinin baş döndürücü gelişimiyle, büyük bir değişim sürecindedir. Gazete, televizyon, radyo gibi geleneksel araçların, internetle ve mobil iletişim araçlarıyla birlikte yeniden tanımlandığı yepyeni ve heyecan verici bir süreç yaşıyoruz.
Bu gelişimin sonucu olarak; bizler de gazetenin yanı sıra, sahip olduğumuz internet siteleri, haber portalları ve benzeri iletişim enstrümanlarıyla okurlarımıza hizmet sunmaktayız.
Ancak, bugüne kadar bazı internet sitelerinin, gazete içeriklerimizi fikir ve emek hırsızlığı yaparak, pervasızca kullanmakta olduğu kamuoyunca da gözlemlenmektedir. Takdir edileceği üzere; bu durum ciddi emek ve maliyetlerle çıkartılan gazeteler ve gazetelerin internet siteleri aleyhine açık bir haksız rekabet oluşturmaktadır. Bu, aynı zamanda hukuka ve kanunlarımıza aykırı bir durumun ortaya çıkmasına da sebebiyet vermektedir.
Değerli okuyucularımız,
Gazetelerin içerikleri; yani, haberler, yorumlar, köşe yazıları, yazı dizileri, fotoğraflar, çizgi, grafik, sayfa tasarımı ve benzeri bütün unsurların tek sahibi gazetelerdir.
Bu unsurların şimdiye kadar gazetelerin izni olmaksızın, fikir ve emek hırsızlığı yapılarak bazı internet siteleri tarafından çalınması eylemi “gazetecilik” olarak nitelendirilemez.
Hem gerçek anlamda emek ve bilgi sonucu ortaya çıkartılan gazetelerin içeriklerini korumak ve hem de sağlıklı bir internet haber medyası düzeni için fikir ve emek hırsızlığına karşıyız.
Bu itibarla,
Ürettiğimiz ve bütün hakları bize ait olan; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiçbir şekil ve hacimde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalı, aşağıda imzası bulunan gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacaklardır.
Elbette, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da okurlarımız, gazetelerimizin içeriklerine internet sitelerimiz aracılığıyla ulaşmaya devam edeceklerdir.
Fikir ve emek hırsızlığına karşı duracağımızı ve bu eylemi gerçekleştiren kişiler ve kurumlar aleyhine her türlü hukukî ve meslekî takipte bulunacağımızı, kamuoyuna saygıyla duyururuz.
İnternet Medyası Federasyonu, gazetelerinin içeriklerinin "kaynak göstererek bile" alıntılanamayacağına dair deklarasyonu için bir önemli bir basın açıklaması yaptı.
İşte İnternet Medyası Federasyonu basın açıklaması:
Bugün; 20 gazetenin ortak deklarasyonu ile internet medyasının ve televizyonların hiçbir içeriğini "Kaynak göstererek bile" alıntılamayacağı duyuruldu.
İnternet medyasının her gün artan gücü karşısında gazetelerin, pozisyonlarını korumak için önlemler almasını anlaşılır bir talep olarak görüyoruz. Belli bir emek verilmiş haberin/yazının/fotoğrafın kaynak gösterilmeden birebir kopyalanması her şeyden önce meslek etiğine saygısızlıktır.
Ancak; şu açık ki söz konusu gazetelerin de sadece kendi içeriklerini kullandığı söylenemez. Deklarasyonda çok sert bir şekilde ifade hırsızlık olarak tanımladıkları diğer yayın organlarının haberlerini kaynak göstererek kendi gazetelerinde, gazetelerinin web sayfalarında kullanmaktadırlar. Savaş açtıkları televizyonların haber bültenleri ya da internet sitelerinin özel haberlerini gazetelerde görmekteyiz.
İnternet Medyası Federasyonu İMF olarak yayınlandıktan sonra artık bir kamu malı haline gelen haberin/ yazının/fotoğrafın kaynak gösterilerek özet bir şekilde alıntılanmasının gerekli ve uygun olduğunu düşünmekteyiz.
İnternet medyasının temsilcileri olarak uzun zamandır bu mecranın yeraltına inmeden, görünür, belli normları olan, ulaşılabilen açık bir mecra olması için çalışmaktayız. İnternet medyasına pervasız ve hırsız nitelemeleri gibi çok sert ifadelerle savaş açmak hiçbir yarar sağlamayacaktır. Gazetelerin bu savaş ilanı ancak ve ancak henüz eksik de olsa kendisine çekidüzen vermeye başlayan bu mecranın birçok temsilcisini yeraltına itecektir. Yeraltına inen bir internet medyasının yaptığı hiçbir yayın kontrol edilemeyecek, haberlerle ilgili muhatap bulunamayacak, örneklerini daha yakın geçmişte yaşadığımız ve ancak temizlenebilen "kirli yayıncılık" tekrar başlayacaktır.
Onun için; deklarasyona imza atan gazetelerin olayı bu açıdan da düşünmelerini ve pratikte de karşılığı olacak (Haberin/yazının belli bir bölümünün alıntılanıp devamının kaynağa aktif linkle yönlendirilmesi gibi...) bir düzenleme yapmalarını tavsiye ederiz. Bu uygulama gazetelerin internet sitelerinin izlenme oranını da yükselterek yayın organlarının daha fazla reklam almasına ciddi bir katkı yapacaktır.
YORUM YAZIN