Header Ads

Milli Eğitim Bakanı Dinçer: Yükseköğretime Geçiş Sınavını TOEFL Gibi Yılda Birçok Kez Yapacağız

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Yükseköğretime Geçis Sınavı'nın dünyanın kabul ettiği en önemli İngilizce dil sınavlarından biri olan TOEFL benzeri şekilde yılda birçok kez yapılmasını planladıklarını sçyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yılda bir kez yapılan sınavın toplumda büyük bir baskı oluşturduğunu belirterek, ”Bu kadar gergin stres dolu bir imtihandan kurtulmamız lazım. YGS’yi yılda birden çok kez yaparak çocuklarımıza hayatın bir tek imtihana bağlı olmadığını anlatacağız. TOEFL’da olduğu gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde yılda birden çok kez yapılan sınavlar için randevu alarak giriş yapacak ve hangisinde daha başarılıysa onu kullanabilecek. Yaptığımız şey bu. Bu bir sistem değişikliği değil” diye konuştu.

Bakan Dinçer 'Şu anda sınavı yılda bir kere yapıyoruz. Tüm toplum, yani 1 milyon 800 bin öğrenci ve ailesi buna odaklanıyor. Bu sınav bir kez yapıldığı ve çocukların sınavdan sonraki hayatını belirgin bir şekilde etkilediği için toplumda büyük bir gerilim oluşturuyor. Daha da önemlisi herkes o sınava kendini hazırlanacağı için bu kez sınav kendisinden önceki süreci de olumsuz etkiliyor. Sınav o kadar çok baskın durumdaki şu anda hem kendisinden önceki, hem kendisinden sonraki süreci etkiliyor. Bu kadar gergin ve stres dolu bir imtihandan kurtulmamız lazım. Önce çocuklarımızı ve toplumu rahatlatalım istedik.' dedi

”Soru bankasını oluşturmak için birkaç yıla ihtiyacımız var”

Dinçer soru bankasını tam anlamıyla oturtmak için sistemi 2014'te başlatacaklarını söyledi. Dinçer 'insanların şüphe duymayacağı sayıda çok sorunun depolanması, bir soru bankasının oluşturulmasına ihtiyaç var. Öğrencilerin hepsi bir seferde girmeyecek olsa bile, 500-600 bin kişi girecek olsa bile birbirini tekrar etmeyen ve bilgisayardan seçtiğinde kopya unsurunu bünyesinde barındırmayacak türden çok sayıda -diyelim ki 10 milyon, 20 milyon- soruya ihtiyaç var. Türkiye’de şimdiye kadar 30-40 yıllık süreçte oluşturulmuş bir soru bankası var ama bu sorular kamuoyuyla paylaşıldığı için artık kullanılma ihtimalini kaybetmiş vaziyette. O yüzden bundan sonraki sınavlarda soruların kamuoyuyla paylaşılmasını önleyeceğiz. Oluşturmaya başlayacağımız soru bankası için de bizim birkaç yıla ihtiyacımız var. O sınavı da yapma şansımız olacak.' dedi.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.