Header Ads

Mısır Çarşısı Davasında Karar: Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Verildi


Sosyolog Pınar Selek’in yeniden yargılanmasına İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşma sonrasında mahkeme Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'üm ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

1998 yılındaki patlamaya ilişkin 14 yıldır devam eden davada üçüncü kez kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Selek hakkında yakalama kararı da çıkartıldı.

Mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e ağırlaştırılmış müebbet hapis kararına muhalefet şerhi koyduğu öğrenildi.  Yılmazabdurrahmanoğlu, daha önce de beraat kararı vermişti.

1998’de meydana gelen patlamanın ardından tutuklanan Selek 2,5 yıl sonra tahliye olmuştu.

KARAR, YARGITAY, BOZMA, DİRENME, UYMA, MÜEBBET.. İŞTE DAVA SÜRECİ
Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için “müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Ancak mahkeme 22 Kasım’da görülen duruşmada söz konusu direnme kararının "usüle aykırı" olduğu gerekçesiyle direnmekten vazgeçti. Savcı ise, Selek ve Özktürk’ün ağırlaştırılmış müebbet hapsini istemişti

DURUŞMADA NE OLDU?
Davaya sanıklardan sadece başka suçtan tutuklu Maşallah Yağan getirildi. Selek’i avukatları temsil etti. Adliyenin en büyük duruşma salonunda görülen davayı, yurt dışından gelen heyetler de izledi.

Davada Selek’in avukatları söz aldı. Avukat Bahri Belen ile Akın Atalay, mahkeminin 22 Kasım’daki celsede ‘direnme kararından’ vazgeçmesini eleştirdi. Bu direnme kararından vazgeçilmesinin hukuken kabul edilemeyeceğini ifade eden Atalay, “Direnme kararından vazgeçen hakimler kanunu farklı yorumlamış olabilir. Direnme ara karardır ve bu ara karardan dönülebilir yorumunu yapmışlar. Ancak bu yorum doğru ve hukuki bir yorum değil." dedi.

Mahkeme, avukatların ‘direnme kararından vazgeçilmesi kararının geri alınması’ yönündeki talebi değerlendirmek üzere 1 saat ara verdi.

KARARDAN DÖNÜLMESİ MAHKEMEYİ TÖHMET ALTINDA BIRAKIR
Sanık avukatlarının, mahkemenin beraate direnme kararından dönülmesine dair kararından vazgeçilmesine ilişkin talebi mahkemece oy birliğiyle reddedildi. Talebin oy birliği ile reddedilmesine sanık avukatları tepki gösterdi. Yargıtay’ın bozma kararının ardından mahkemece verilen direnme kararı ile Selek ve Öztürk hakkında daha önce verilen beraat kararının kesinleştiğini savunan bazı sanık avukatları, “Mahkeme beraate direnme kararından geri dönemez, dönülmesi halinde mahkeme töhmet altında kalır. Mahkemenin beraat kararında direnmesi sanıklar yönünden usuli olarak kazanılmış bir haktır. Mahkeme bundan dönemez. Siz bu kazanılmış hakkı reddederek fikrinizi de beyan etmiş oluyorsunuz” dedi.

“KARARI VERDİKTEN SONRA SAVUNMA YAPIN DİYORSUNUZ
Pınar Selek’in avukatı Akın Atalay, “Sayın mahkeme verdiği bu kararla bozmaya uyulması konusunda direndi. Bu, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk yönünden ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı verdiniz demektir. Siz zaten kararınızı vermişsiniz. Kararı verdikten sonra savunma yapın demek…. afedersiniz ama söyeleyerek kabalaşmak istemiyorum” diye tepki gösterdi.

“BİZ DE MAHKEME DE SON SÖZÜMÜZÜ SÖYLEDİK
Selek’in avukatlarından Bahri Bayram Belen de “Mahkemenizce beraat kararı verilmiştir. Beraate direnme kararı ile mahkeme Selek ve Öztürk yönünden dosyadan el çekmiştir. Bu yüzden savunma yapmamızı gerektirecek usuli bir süreç ve yargılama aşaması bulunmamaktadır. Esas hakkında savunma yapmamız mümkün değildir. Biz son sözümüzü söylemiştik. Aslında mahkemede Pınar Selek yönünden son sözünü söylemiştir. Bu aşamada ayrıca bir son söz söylemek için imkan yoktur” dedi.

1 SAATLİK ARANIN ARDINDAN
Mahkeme sanık avukatlarından son sözlerini sorarak, karar için duruşmaya 1 saat ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

 "PINAR SELEK’İN BERAATİNİ İSTİYORUZ"
İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilen duruşma öncesi İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan açıklamaya katılan uluslararası destekçiler arasında, Strasbourg Üniversitesi rektör yardımcısı Francis Kern, Fransız araştırmacı ve öğretim üyeleri sendikasından Jean Malifaud, Alman yazar Günter Wallraff’ın da aralarında bulunduğu Fransa, Almanya, Avusturya ve İtalya’dan öğretim üyeleri, sosyolog, hukukçu, yazar ve aktivistler dikkat çekti.

Pınar Selek’e eski milletvekili Ufuk Uras, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, babası Av. Alp Selek, kardeşi Seyda Selek, sanatçı Nur Sürer, gazeteci Şükran Soner, milletvekili Musa Çam, Sosyoloji Mezunları Derneği de destek verdi. "Pınar Selek onurumuzdur", "Adalet bekliyoruz" sloganının yanı sıra, Fransızca adalet isteyen sloganlar da atıldı.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı dektek gösterisinde basın açıklamasını okuyan sanatçı Nur Sürer, Pınar Selek’in iki duruşmadır süren davasında, reddi hakim talebinin usulsüzce reddedildiğini söyleyerek;

"22 Kasım 2012 Perşembe günü görülen duruşmada mahkemenin yetkisi olmadığı halde kendi nihai beraat hükmünü Yargıtay Ceza Kurulu yerine geçerek ara kararla bozmaya yeltendiğini gördük. İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 9 şubat 2011 tarihinde Pınar Selek hakkında vermiş olduğu nihai beraat kararını, yasaları çiğnemek pahasına yok saydı. Son iki duruşmadır bu oyun Pınar Selek’in reddi hakim talebinin usulsüzce geri çevrilmesi ve esastan yargılamaya geçilmesi gayretleriyle müdanasızca devam ediyor. Şimdi yurtiçi ve yurtdışından çok geniş katılımla buradayız. Pınar Selek’e destek için Strasbourg Üniversitesi’nde Fransa saati ile 11.00’de bir saatlik dayanışma grevi gerçekleşecek. Öğretim üyeleri ve öğrenciler bahçede birlikte oturarak mahkemeye tepkisini dile getirecek" dedi.

Açıklamada Pınar Selek’in beraat kararını geri istediğine değinilerek, "Pınar, ‘zaten inanıyorum. 24 Ocak’ta beraatimi isiteyecek insanlar. Bu hatadan dönülsün, yasalara uyulsun. Bir insanın hayatıyla beraat, müebbet sarkacında oynanmasın" denildi.

SELEK’İN KARDEŞİ: ARTIK BU DAVADAN KURTULMAK İSTİYORUZ 
Fransız barosuna kayıtlı avukat Camille Bal, Pınar Selek’in Türkiye’ye dönmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Pınar Selek’in babası Alp Selek de, değerlendirme yapmanın zor olduğunu belirterek, davanın hukuk olmayan bir davaya dönüştüğünü belirtti. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise, davanın 3 kez beraat verildiğini belirterek, "Bu bir zulüm. Adalet terazisi her konuda hassas mı? bunu merak ediyoruz. Hukukla bağdaşmış bir durum yok. Beraat talep ediyoruz" dedi. Pınar Selek’in kardeşi Seyda Selek de, "Artık 15 sene oldu adalet beklemiyorum. Beraatimizi geri verseler bile adalet yerini bulmaz. Artık bu davadan kurtulmak istiyoruz" diye konuştu.

(ajanslar/hürriyet)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.