44 Avukatın Gözaltı İşlemi Kararı Hakimden Gizlenmiş
Gezi Parkı eylemlerine, Çağlayan ’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde açıklama yaparak destek veren 44 avukatın gözaltı işlemi kararının hâkimden gizlendiği ortaya çıktı.
Savcılığın, avukatların gözaltına alındığı gün, yapılan itiraz üzerine yakalama kararını değerlendirecek olan hâkime göndermediği anlaşıldı. Avukatların 10 saat emniyette tutulmasına yol açan bu karar, 38 gün sonra avukatın başvurusu ile ortaya çıktı.
İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerine 11 Haziran 2013’te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde protesto gösterisi yaparak destek veren avukatlardan ikisi polis tarafından gözaltına alındı.
Bunun üzerine yaklaşık 100 avukat, arkadaşlarına destek vermek için müracaat savcılığı önünde toplandı.
Adliye binasına çağrılan polis, avukatlara müdahale etti. Arbede yaşandı ve 44 avukat gözaltına alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Avukatlar emniyette tutulurken meslektaşları, İstanbul 32. Suluh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek gözaltı kararına itiraz etti.
Bunun üzerine hâkim, Savcı Nazmi Okumuş’tan yakalama işleminin bir örneğini istedi.
Savcı Okumuş, hâkimi telefonla arayarak, “bir yakalama işlemi kararı bulunmadığını” söyledi. Bunun üzerine hâkim, tutanağa “Yakalama işlemi kararı bulunmadığından işlem yapılamadı” diye yazdı. Hâkim yakalama emri evrakını 3 Temmuz 2013 günü yeniden talep ettiyse de evrak kendisine verilmedi.
Emri savcı verdi
Savcılığın bu işlemine karşın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde avukatlar için saat 20.30’da hazırlanan salıverme tutanağında, ‘yakalama işlemi emrinin’ savcılık tarafından verildiği ifade edildi.
Tutanakta, “Gezi Parkı’ndaki olaylarda gözaltına alınanlarla ilgili basın açıklaması ve protesto eylemi için İstanbul Adliyesi içerisinde toplanan, avukat olduklarını beyan eden ve çoğunluğunun üzerinde cüppe bulunan şahıslara müdahale edilmiştir. Cumhuriyet Savcısı talimatıyla yapılan müdahalede 44 şahsa yakalama işlemi yapılmıştır” denildi. Avukatlar o gün saat 22.00 sıralarında serbest bırakıldı.
Olaylardan sonra gözaltına alınan avukatlardan biri savcılığa başvurarak, haklarında yakalama kararı olup olmadığını sordu.
Savcı Mehmet Ocak, 19 Temmuz 2013’te verdiği yanıtta, Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün telefonu üzerine, müracaat savcılığından ‘sözlü talimat’ üzerine gözaltı işlemi yapıldığını ifade etti.
Böylece, elde bir yakalama talimatı bulunmasına rağmen bunun hâkimden saklandığı ortaya çıktı.
Avukatlardan Onur Şahinkaya, evrakın hâkimden saklandığını ve daha sonra ısrar üzerine yakalama kararının kabul edildiğini ifade ederek “Bu durum dikkat çekici“ dedi.
(İsmail Saymaz/Radikal)
YORUM YAZIN