Header Ads

Cumartesi Anneleri'nin 437. Buluşması: İnsanların Canı mı Önemli, İktidar mı?


Cumartesi Anneleri, 437. kez Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Yitirdikleri evlatlarının mezarlarını ziyaret edemeyen kayıp yakınları, bayram nedeniyle her zamankinden daha buruk bir şekilde eylem alanına geldi.

Oturma eyleminde ilk olarak Ahmet Kaya'nı kızı Emine Erbek söz aldı. Erbek, bayramda ziyaret edecekleri mezarları olmadığını belirterek, "Artık barış olsun" dedi.

Kayıplardan Hüseyin Taşkaya'nın oğlu Şerif Taşkaya, babasının 1993 yılında JİTEM tarafından gözaltında kaybedildiğini söyledi. Babasını sokaklarda aradıklarını ancak seslerini duyuramadıklarını ifade eden Taşkaya, Balyoz davası sanıklarından Ahmet Şentürk'ün, babasını kaybedenlerin komutanı olduğunu kaydetti. Taşkaya, gözaltında kayıplar, işkenceler, faili meçhul cinayetlerin Ergenekon davasında sorulmadığını, sadece AKP'ye darbe girişiminin yargılandığını hatırlatarak, ekledi: "İnsanların canı mı önemli, iktidar mı önemli?"

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARIN ÜZERİ ÖRTÜLDÜ'

Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da insanlığa karşı suçların Ergenekon davasında üzerinin örtüldüğünü söyledi. Gazi olayları dava dosyasında yer almasına rağmen müdahillik başvurularının kabul edilmediğini hatırlatan Ocak, insanlığa karşı suçların üzerinin örtülmesinde en büyük payın AKP Hükümeti olduğunu kaydetti.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, annelerin 437 haftadır evlatlarının mezarını ziyaret edebilmek için mücadele ettiğini söyledi. "Ailelerin acını dindirmek hükümetin elinde" diyen Tuncel, devletin kaybettiği insanların kemiklerinin nerede olduğunu bildiğini kaydetti. Tuncel, "Çözüm olacaksa kemikler ailelere verilmeli ve devlet bunun hesabını vermeli" diye konuştu. Tuncel, BDP ve HDK olarak bunun için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

'KAYIP YAKINLARI HEP GEÇMİŞTE YAŞIYOR'

Ardından bugün kaybedilişinin 9. yılı olan Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan söz aldı. Pankartın üzerine konulan Tolga'nın satranç takımı, bazı müzik CD'leri ve topun yanında konuşmasını yapan Ceylan, oğlunun tatil için gittiği İğneada'da 10 Ağustos 2004 tarihinde kaybedildiğini söyledi. Ceylan, "10 Ağustos 2004'de zaman doldu. 10 Ağustos 2004'te ana-oğul yaşamımız asılı kaldı" dedi. Hiçbir bayramı kutlamadığını, eve bayram şekeri almadığını kaydeden Ceylan, kayıp yakınlarının hep geçmişte yaşadığını dile getirdi.

'ERGENEKON GERÇEK BİR DERİN DEVLET YARGILAMASI OLMALIYDI'

Daha sonra haftanın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe okudu. 6 yıldır devam eden Ergenekon davasının sonuçlandığını hatırlatan Efe, dava kapsamında yargılanan bazı isimlerin kayıplardan da sorumlu olduğunu, bu nedenle müdahillik başvurularında bulunduklarını söyledi. Efe, "6 yıl boyunca Ergenekon ve Balyoz yargılamalarının devlet adına vatandaşlara karşı işlenen tüm suçları da kapsayacak bir biçime, gerçek bir derin devlet yargılamasına dönüşmesini talep ettik" dedi. Ergenekon sanıkları Tuğgeneral Levent Ersöz, Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, Albay Hasan Atilla Uğur, Albay Levent Göktaş, Albay Arif Doğan, Semih Tufan Gülaltay, General Engin Alan'a kayıpları, ölüm listelerini sorduklarını anımsatan Efe, şöyle devam etti: "Yargının bize cevabı; talepleriniz yargılama kapsamı dışındadır oldu. Bu dava demokratikleşmemize vesile olabilecekken, hem insanlık suçlarına uzanmayarak hem de gerçek bir yargılama yerine intikamcı bir anlayışla sakatlanarak yönetenlerin Ergenekoncu zihniyetini pekiştirmekten başka işe yaramadı. Yurttaşa karşı işlenen suçları teğet geçip, yalnızca devlete karşı işlenen suçlar üzerinden suç ve suçlu tanımının yapıldığı yerde hukuk askıdadır."

Ümit Efe, Tolga Baykal Ceylan'ın kaybediliş hikayesini de anlatarak, "Devletin istihbarat örgütleri, polis teşkilatı, jandarma teşkilatı, İçişleri Bakanlığı, Dışışleri Bakanlığı, Tolga'nın akıbetini açıklayacak bilgilere ulaşmaktan aciz mi? Tolga'nın akıbetini açkılamak, sizin göreviniz değil mi?" diye sordu.

Eylem, önümüzdeki hafta aynı saatte buluşma sözü ile sonlandırıldı.

1 yorum:

  1. ALİ ÇELEBİ, POLİS DAYAĞI İLE HAYATINI KAYBETTİ

    İddiaya göre şizofreni hastası olduğu için akıl hastanesine götürülmek istenen bir kişi, emniyet ve sağlık ekiplerine direnince canından oldu.
    4 Ağustos 2013 Pazar günü saat 15.00 sıralarında, Tekirdağ-Saray, Büyükyoncalı Beldesi Yeni Mahalle'de ikamet eden Ali Çelebi (33) evinde rahatsızlanınca etrafına zarar vermeye başladı. Evde bulunanlar durumu Saray İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Olay yerine gelen jandarma ekipleri de ambulans çağırdı. Gelen ambulans ekibi şizofreni hastası Ali Çelebi’ye uyuşturucu iğne yaptı.

    Büyükyoncalı Yenimahalle'de yaşayan ve psikolojik sorunları olduğu iddia edilen 33 yaşındaki Ali Çelebi, 5 Ağustos 2013 günü görevliler tarafından Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülmek istendi.

    İddiaya göre, araca bindirildikten sonra İstanbul’daki hastaneye gitmek istemeyen Ali Çelebi ellerindeki bağı çözerek ambulanstan inip kayıplara karıştı. Hastane çalışanlarının durumu yakınlarına haber vermesi üzerine jandarma ekipleri ve polisler geniş çaplı araştırma başlattı.

    POLİSLERE DİRENİNCE CANINDAN OLDU
    Edinilen bilgiye göre, Jandarma, Ali Çelebi'yi ambulansla İstanbul'a göndermek için yola koyuldu. Ali Çelebi, daha sonra kendine gelince, Kapaklı'da, ablasına ait eve gitti. Evde tekrar rahatsızlanınca, evdekiler yeniden Kapaklı polisine durumu bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri Ali Çelebi'YE kelepçe takarak evden dışarı çıkardı.

    Ali Çelebi, evin önünde kendisine yapılan kelepçeli müdahaleye direnince, iddiaya göre polisler copla Ali Çelebi'nin kafasına vurarak etkisiz hale getirmeye çalıştı. Ağır yaralanan Çelebi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
    Olayın ardından Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne gelen ve Ali Çelebi’nin öldüğünü duyan yakınları sinir krizi geçirdi.
    5 Ağustos 2013 Pazartesi günü Ali Çelebi’nin ailesi tarafından hastaneden alınan cenazesi, Büyükyoncalı Yenimahalle’deki evinin önüne getirildi. Cenaze, daha sonra Yenimahalle'deki camiye götürülerek kılınan ikindi namazının ardından mahalle mezarlığında toprağa verildi.

    YENİMAHALLE’DE TOPRAĞA VERİLDİ
    Polislerin copla kafasına vurması sonucu hayatını kaybeden Ali Çelebi için 5 Ağustos 2013 pazartesi günü Büyükyoncalı Yenimahalle Camii’nde ikindi namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına Büyükyoncalı Belediye Başkanı Necati Sezer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, Eski Büyükyoncalı Belediye Başkanı Nurettin Yılmaz ile Çelebi ailesinin yakınları katıldı. Ali Çelebi’nin naaşı, kılınan cenaze namazının ardından Yenimahalle Mezarlığı’na götürülerek toprağa verildi.


    KAPAKLI EMNİYET AMİRLİĞİ’NE SİYAH ÇELENK BIRAKILDI
    Cenazenin ardından yaklaşık 200 kişilik bir gurup Kapaklı Samsunlular Derneği önünde toplanarak Kapaklı Emniyet Amirliği'ne siyah çelenk koydu.
    Cenaze namazının ardından açıklama yapan Kapaklı Samsunlular Derneği Başkanı Mehmet Aktürk “4 Ağustos tarihinde, derneğimiz üyesi kardeşimiz Ali Çelebi’nin polis tarafından darp edilerek ölümüne sebep olmasını şiddetle kınıyoruz. Münferit kalmasını ve son olmasını temenni ettiğimiz bu vahim durum, Kapaklı ve bölgemizde yine Samsunluların sağduyusu ile çözülecektir. Suçluların bir an önce bulunarak gereğinin yapılmasını kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.
    Olay ile ilgili bir soruşturma yapılacağı bildirildi.


    kaynak: http://www.trakyagozlem.com/haber/haber_detay.asp?haberID=3095

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.