Header Ads

Ergenekon Davası: "Uzun Tutukluluk" Tahliyeleri Bekleniyor


Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tahliyesi ve tutukluluk süresinin beş yıla inmesiyle dilekçe veren Ergenekon davası sanıklarının tahliyesi bekleniyor. Silivri Cezaevi önünde güvenlik önlemleri artırıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlâli' kararı üzerine 7 Mart Cuma akşamı Silivri Cezaevi'nden çıkarken, Ergenekon davasının diğer sanıkları için de tahliyeler gündemde.
Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran ve tutukluluk süresini 7.5 yıldan 5 yıla indiren yasa 7 Mart Cuma günü yürürlüğe girdi. Bu yasayla birlikte davada tutukluluk süresi 5 yılı dolduran sanıklar tahliye başvurularını yaptı.

Yeni yasanın yanı sıra, İlker Başbuğ'un tahliye gerekçesine atıfta bulunarak yapılan başvurular da var.
Anayasa Mahkemesi, davada 5 Ağustos'ta açıklanan kararın gerekçesinin hâlâ yazılmadığına, bu nedenle temyiz yolunun kullanılamadığına dikkat çekmişti. Sanık avukatları dilekçelerinde, 'Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlâl edildiği' yönündeki yüksek mahkeme kararının tüm sanıkları ilgilendirdiğini, Başbuğ için verilen tahliye gerekçelerinin kendileri için de geçerli olduğunu belirtti.

Cuma gününden itibaren İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne bu iki gerekçeyle tahliye talebinde bulunanların sayısı 30'u geçti.

Bu isimler arasında Yalçın Küçük, Sedat Peker ve Teğmen Mehmet Ali Çelebi de var. 5 yılı aşkın süredir cezaevinde olan ve müebbet hapis cezası alan gazeteci Tuncay Özkan, yine müebbet alan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Muzaffer Tekin, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Hikmet Çiçek, Mehmet Demirtaş ve Oktay Yıldırım da daha önce tahliye talebinde bulunmuştu.
Alparslan Arslan Başbuğ'u emsal gösterdi

Ergenekon davasından cezaevinde olan Danıştay cinayetinin faili Alparslan Arslan da tahliye talebinde bulundu. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki sayfalık dilekçe veren Arslan'ın avukatı Oğuz Kayıran, Arslan'ın 7 yıl 9 ay 1 gündür tutuklu olduğunu hatırlattı.

Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ için verdiği kararı örnek gösterildi. Eşitlik ilkesi gereği mahkeme kararının tüm tutuklu sanıklar için uygulanması gerektiğine vurgu yapılan dilekçede tüm sanıkların tahliyesine karar verilmemesinin sorunlu olduğu ifade edildi.

Alparslan Arslan'ın tahliyesi talep edilirken ayrıca tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasal değişikliğe de vurgu yapıldı.

Alparslan Arslan'ın 17 Mayıs 2006'da Danıştay 2. Dairesi'ne yaptığı saldırıda, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de olduğu dört üye ise yaralanmıştı. 2009'da Danıştay saldırısıyla ilgili dava Ergenekon davasıyla birleştirildi.

Tahliyeler başladı
Tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, ilk tahliye olan isim, Hrant Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel'di. 8 Mart Cumartesi günü de, Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili davanın beş sanığı tahliye edilmişti.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.