Header Ads

Rüşvet Almakla Suçlanan 4 Eski Bakan Hakkında Soruşturma Komisyonu Kurulacak


AKP, 4 bakanla ilgili komisyon kurulması için önerge vereceğini açıkladı. Önergede eski bakanların da imzası var. CHP de, bu adımın ardından, soruşturma önergesi hamlesini erkene aldı, gün içinde verileceğini açıkladı.

AKP'nin soruşturma önergesi hamlesi, CHP'nin "Fezlekeler okunsun ya da okunmasın soruşturma önergesi vereceğiz" açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. AKP, Meclis Başkanlığı'ndan soruşturma komisyonu kurulmasını talep edeceğini açıkladı. Bunun için 55 milletvekilinden imza toplanıyor. Önergenin altında Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan'ında imzası var. Yani bakanlar kendilerini soruşturacak komisyonun kurulmasına destek verdi.

AKP'nin bu adımıyla 4 eski bakan için Yüce Divan yargılaması yapılıp yapılmayacağına karar verecek 15 kişilik bir komisyon kurulmasının önünde engel kalmadı.

Anayasa'nın 100. maddesine göre, Meclis soruşturma önergesini en geç 1 ay içinde görüşecek ve gizli oyla karara bağlayacak. Soruşturma açılması yönünde karar çıkarsa  bakanlar için komisyon oluşturulacak. Komisyonda partiler, Meclis'teki sandalye sayıları oranında temsil edilecek. Komisyonun 2 aylık sürede hazırlayacacağı rapor Meclis başkanlığına sunulacak. Ve Genel Kurul'da yapılacak oylamayla bakanların yüce divan'a gidip gitmeyeceği belli olacak.

Meclis'teki toplantı öncesinde CHP ile AKP ve Meclis Başkanı arasındaki bir diğer tartışma konusu da fezlekelerin incelemeye açılıp açılmayacağı.

CHP bu konuda ısrarlı. İktidar ise soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek milletvekillerinin inceleme yapmasına yeşil ışık yakmıyor.

Kritik toplantı 15.00'te
Meclis'in olağanüstü toplantısı saat 15.00'te başlayacak. Oturumu Meclis'in Nöbetçi Başkanvekili Sadık Yakut yönetecek. Çalışmalara başlanabilmesi için 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor.
Olağanüstü toplantı çağrısında yer alan CHP'nin bir diğer talebi de fezlekelerle ilgili genel görüşme açılması.
Meclis İçtüzüğü'ne göre bunun yapılabilmesi içinse bir ön görüşme gerekiyor. Bu aşamada parti grupları ve hükümet adına 20'şer dakikalık konuşmalar yapılacak.

AK Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP adına İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, MHP adına İzmir Milletvekili Oktay Vural, BDP adına da Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan kürsüye çıkacak. Hükümet adına eleştirileri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yanıtlayacak.

Konuşmaların ardından genel görüşme açılması oylanacak. AKP genel görüşme açılmasına sıcak bakmıyor.

CHP tam kadro gelecek
CHP'nin sandalye sayısı 134. Diğer muhalefet partileriyle temasa geçen CHP, 52 sandalyeli MHP'den "Sınırlı sayıda milletvekili ve Genel Başkan Devlet Bahçeli seçim çalışmalarını sürdürecek ama MHP milletvekillerinin çoğu Meclis'te olacak" yanıtını aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Ordu'nun ilçelerindeki mitinglerine devam ediyor.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş seçim gezileri kapsamında Yüksekova'da olacağı için oturuma katılmayacak. BDP tam kadro olmasa da partiyi temsilen bazı milletvekillerini Genel Kurul'da bulunduracak.
Bağımsız milletvekilleri ile HDP'den de katılım bekleyen CHP toplantı yeter sayısı olan 184'e ulaşmakta sıkıntı olmayacağını düşünüyor.

HDP Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü Kılıçdaroğlu dışında oturumda yer alacak ikinci parti lideri olacak.

AKP de hazırlıklı
Muhalefetin aritmetik hesabının tutması ve Genel Kurul'un açılması durumunda AKP de izleyeceği stratejiyi belirledi. Buna göre 184 sayısına ulaşılması halinde AKP de 250'nin üzerinde milletvekiliyle Genel Kurul'a girecek. Başbakan Tayyip Erdoğan oylamaya katılmayacak ancak AKP milletvekillerinin büyük bölümü Genel Kurul'da hazır olacak.

(Al Jazeera)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.