Tiyatrocular Ağaç Katliamına Karşı Ankara'da Nöbet Tutuyor
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nin bulunduğu Macunköy tesislerinde Cumartesi gece geç saatlerde ağaçların kesilmesine tiyatro oyuncuları sert tepki gösterdi. Söz konusu arsayla ilgili mahkeme süreci devam ederken ağaçların gece baskınıyla kesildiğini belirten oyuncular, çadır kurarak süresiz nöbet kararı adlı. Aralarında kavak, çam, dut, kayısı ağaçları ve çalı türlerinin de bulunduğu 400 civarında ağacın kesildiği belirtiliyor.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nin dinlenme alanındaki kameriye ve ağaçlar, aynı arsanın devamına iş merkezi inşa eden firma yetkilileri tarafından sökülmüştü. Yıkım ekipleri tarafından kesilen ağaç sayısının küçük çalılarla birlikte 400 civarında olduğu iddia edildi.
Ağaçların kesilmesine karşı tiyatro oyuncuları ve konservatuvar öğrencileri çadır kurup nöbet tutmaya başladı. Tiyatro sanatçılar yaptıkları açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Emlak yetkililerine, devreye girerek sorunu çözme çağrısı yaptı.
İddiaya göre, bir inşaat firması Milli Emlak’tan Macunköy’deki atölye tesislerindeki ağaçlık bölgeyi de kapsayan araziyi satın aldı. Açılan dava sonucunda firmanın yapacağı inşaatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alındı. Firmanın, yürütmeyi durdurma kararına rağmen, tesislerde kimsenin bulunmadığı cumartesi akşam saatlerinde ağaçları kestirdiği iddia edildi. Ağaçların kesildiğini duyan tesis çalışanları ve oyuncular tesislere gelerek duruma tepki gösterdi.
Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, söz konusu alanın 60 yıldır Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından kullanıldığını söyledi. Çadır kurarak nöbet tutmaya başladıklarını belirten Demirkaya, “Tek bir ağacın daha kesilmesine, kırılmasına izin vermeyeceğiz. Gece gündüz burada nöbet tutacağız ta ki Kültür Bakanlığı ve Milli Emlak devletin arazisine ve tiyatronun kalbine sahip çıkana kadar.” ifadelerini kullandı. Demirkaya, 2005 yılında arazinin 4 bin 250 metrekarelik kısmının Milli Emlak tarafından bir firmaya satıldığını, açılan davaya rağmen inşaata başlandığını ve ağaçların kesildiğini belirtti.
Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetim Kurulu Sanatçı Temsilcisi Şahin Ergüney, “Etrafı tamamen işyerleri, betonlarla kaplı bir yerde Devlet Tiyatroları’nın yeşil alan, vaha, sanat ortamı yarattığı yerde gece dozerlerle girip bu ortamı perişan hale getirdiler.” dedi. Tiyatro alanına girilerek küçük fidelerin dahi yerinden söküldüğünü ifade eden Ergüney, bazı yerlerde tiyatronun alanına girildiğini, dekorların, kamelyaların bulunduğu yerlerin kepçelerle parçalandığını söyledi.
(cihan)
YORUM YAZIN