Header Ads

Babası Öldürüldükten Sonra Cizre'yi Terketti, 22 Yıl Sonra Belediye Başkanı Olarak Geri Döndü


Babası, evlerine yapılan baskında bir arkadaşıyla birlikte öldürüldüğünde o 5 yaşındaydı. Leyla İmret, olayın ardından terk ettiği Cizre’ye 22 yıl sonra dönebildi. Hem de ilçenin ilk kadın belediye başkanı olarak.

Yerel seçimlere Doğu ve Güneydoğu’da BDP’nin kadın adaylarının başarısı damgasını vurdu. Diyarbakır Büyükşehir, Hakkari ve 20 ilçede belediye başkanlığı koltuğu kadınlara kaldı. Onlardan biri de Şırnak’ın Cizre ilçesinden seçildi. Adı Leyla İmret. 27 yaşında, 3 çocuklu bir ailenin en büyük kızı. Türkiye’nin en genç belediye başkanları arasında.

Babası öldürüldükten sonra Cizre'yi terketti
İmret’in hayatını değiştiren olay 1991 yılında yaşandı. Babası Abdulvahap İmret, PKK içinde faaliyet gösteriyordu. O gece 4 arkadaşıyla birlikte Cizre’deki evine gelmişti. O sırada Leyla, hamile annesi ve kardeşi evde değildi. Özel harekat timlerinin bastığı evde çatışma çıktı. Baba İmret ve bir arkadaşı çatışmada öldürüldü.

Bu olayın ardından İmret ailesi Cizre’yi terk etmek zorunda kaldı. Mersin’e yerleşen aile Leyla’yı Almanya’ya gönderdi. 1993 yılında Almanya’nın Bremen şehrine yerleşen İmret, 2013 yılına kadar Türkiye’ye dönmedi. Yıllarca aile ve memleket hasreti çeken İmret, Türkiye’deki siyasi atmosfer yumuşayınca, 21 yıl sonra Türkiye’ye geldi. Ama Cizre’ye değil, annesinin yaşadığı Mersin’e.

‘Hayal meyal hatırlıyorum’ dediği babasının mezarını ve Cizre’yi görmeyi çok istiyordu. 1991 yılında korku içinde terk ettiği Cizre’ye 22 yıl sonra geri döndü. İlk işi babasının mezarını ziyaret etmek oldu. O ana kadar kafasında kesin dönüş fikri yoktu. Mezar başındayken, bir daha Almanya’ya dönmemeye karar verdi. İmret, “Mezarda da olsa aramızda bir bağ oluştuğunu hissettim”diye konuştu.

Yeniden Cizre
Yeniden yerleşme kararı aldığı dönem Türkiye yerel seçime hazırlanıyordu. İmret de gönül bağının hiç kopmadığı Cizre’ye belediye başkanı olma fikri doğdu kafasında. BDP’ye başvurdu. Ön seçimde en fazla oyu alan aday adayı oldu. Sanki hiç ilçeyi terk etmemiş gibi, halkla bağ kurdu. Seçimden sonra sandıklar açıldığında İmret bir rekora daha imza attı. Oyların yüzde 83’ünü alarak yani 32 bin 137 oyla başkan seçildi.

Cizre'ye ilk kadın başkan
1908 yılında kurulan Cizre Belediyesi ilk kez bir kadın tarafından yönetilecek. Cizre tarihinin ilk kadın başkanı olmaktan mutluluk duyduğunu anlatan İmret, "Halk beni kucakladı, ben de onlara layık olmaya çalışacağım. Beklentileri çok fazla değil. İçlerinde olmak, onları anlamak, sorunlarını çözmek için elimden geleni yapacağım” dedi.

Öncelik kadınlara
'Demokratik özerkliği inşa çalışmalarını' da yürüteceğini söyleyen İmret, “Avrupa’dan geldim, oradaki tecrübelerimi burada kullanacağım. Avrupa şehirleriyle kardeşlik kurmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Kadın olması nedeniyle kadın sorunlarına özel ilgi göstereceğini anlatan İmret, ”Kadınlara atölye açacağız; mahalle evleri, dernekler açacağız. Eğitimler vereceğiz. Gençlere yönelik çalışmalarımız olacak, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacağız. Belediyemiz kadınlara örnek olacak. Kadının özgürleşmesi için yardımcı olacağız” diye konuştu.

İmret; Cizre’de başlayan, Mersin ve Almanya’da süren hayatının geri kalanını, doğduğu topraklarda sürdürmek istiyor.  

(Mahmut Bozarslan/Al Jazeera)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.