Header Ads

Gönüllüler CHP Genel Merkezi'nde Oy Nöbeti Tutuyor: "Gökçek'ten Kurtulmak İçin Buradayım"


Seçime hile karışacağını düşünen 4 bine yakın gönüllü iki gün boyunca CHP Genel Merkezi’nde kamp kurdu. Çoğu 20'li yaşlarında, hemen hiçbiri CHP’li değil. 'CHP işini yapmadığı için buradayız' diyorlar.

CHP Genel Merkezi’nde iki gündür gece gündüz süren çalışma sona erdi. Islak imzalı tutanaklarla sandık sonuçları karşılaştırıldı. Bu çalışmayı bilgisayarını alıp genel merkeze giden yaklaşık 4000 gönüllü dönüşümlü olarak yürüttü. İstanbul’dan ve çevre illerden de birçok gönüllü oradaydı.

Yaklaşık 300 kişi de seçim gecesi sandıkları dolaştı. Sorun olduğu haber verilen yerlerden gelen bilgilerin doğruluğu yerinde kontrol edildi, merkeze haber verildi. Bu arada birçok kişi de evde yaptığı yemekleri, satın aldığı su ve içecekleri gönüllülere taşıdı. İş bitmiş olmasına karşın gönüllüler genel merkezden ayrılmıyor.

“CHP işini iyi yapmadığı için buradayız”
Seçim öncesi “Ankara’nın oyları” adlı gönüllü bir oluşum ortaya çıktı. Sandıkta adil ve şeffaf oy sayımı için gönüllü toplamayı amaçlayan bu oluşumun organizatörlerinden biri de Ayberk Yağız.

Yağız, CHP’de yapılan gönüllü çalışmanın da ister istemez sorumlusu olmuş. Tüm sorular ona geliyor. Sürekli telefonu çalıyor, ‘İhtiyaç varsa gelelim’ diyenleri o yönlendiriyor. Bu koordinasyonu gönüllü yapıyor, ancak CHP’de muhatap bulamamaktan şikayetçi:

“Burada muhatap bulmak zor, bilgi almak zor. Geceden beri telefonum 400’den fazla kez çaldı, gelenleri de doğrudan bana yönlendiriyorlar. Aramızda CHP’li pek yok. Sandıklarda işlenen suçları gönüllüler ortaya çıkardı. Ankara’yı hiçbir siyasi parti değil, ama gönüllüler kazandı."

“Biz Atatürk Orman Çiftliği’nde ağaçlar kesilmesin, ODTÜ’den yol geçmesin, saçma sapan yapılar yapılmasın diye buradayız. Bir de CHP işini iyi yapmadığı için.”

Yağız, sosyal medyada örgütlendiklerini, ancak yine de orada yaşanan bilgi kirliliğinin ciddi bir sorun olduğunu da ekledi:

“Sosyal medyada bazı bölgelerdeki sandıkların çalındığına, kargaşa olduğuna dair haberler geliyor. Mobil gezen gönüllülere haber veriyoruz, gidip bakıyorlar ki hiçbir sorun yok. AKP’liler ve CHP’liler birlikte sakince oyları sayıyor. Buradaki işi yürütürken bir yandan da insanları sakin olmaları konusunda uyarmaya çalıştık tüm gece.”

“AKP başka aday çıkarsa belki ona oy verirdim”
Sabaha karşı CHP Genel Merkezi’ne gelip çalışan gönüllülerden biri de 23 yaşındaki Gizem. Konuştuğumuz tüm gönüllüler gibi "Başına bir şey gelmesinden korktuğu için" soyadını vermek istemiyor. "CHP’li değilim. Sadece Ankara’yı Gökçek’ten kurtarmak için buradayım” diyor:

“Oylarımızı korumak vatandaşlık görevimiz. Mimarlık mezunuyum. Yanlış yapılan yolları, kesilen yeşil alanları gördükçe çok üzülüyorum. Şehrin hali içler acısı. Benim derdim siyasi partilerle değil, kendi kendine iş yapan ve şehri bu hale getiren Melih Gökçek’in gitmesini istiyorum. Belki AKP daha iyi çalışacak bir aday çıkarsaydı, ona da oyumu verebilirdim.”

Gönüllülerin önemli bir kısmı 20’li yaşlarında. Kendi aralarında konuşurken, Gökçek’in yirmi yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğünü anımsatıyorlar birbirlerine. Ankara doğumlu olanlar, şehirlerinde Gökçek’ten başka bir belediye başkanı görmediklerini söylüyorlar.

Sosyal medyada örgütlendiler
Gizem daha önce de seçimlerde hile yapıldığına inanıyor. Ancak önceki seçimlerin ardından nereye gideceklerini, ne yapacaklarını bilemedikleri için eyleme geçememişler. Bu kez erişim engellenmiş olsa da gençler Twitter üzerinde örgütlenmiş:

“Daha önce de duyuyorduk, bir şeyler yapmak istiyorduk ama tek başımızaydık. Bu kez sosyal medyada ne yapabileceğimiz duyuruldu, orada ne yapabileceğimizi konuştuk ve örgütlendik.”

“Partili değiliz”
25 yaşındaki Serkan da (soyadını vermek istemiyor) CHP’li değil. Bilgisayarını alıp CHP Genel Merkezi’ne gitmiş, Pazartesi gecesi gönüllü olarak oy hesabı karşılaştırması yapmış.

“Herhangi bir siyasi parti veya ideoloji için değil, adil bir seçim için buradayım. Geçen seçimde de bazı olaylar olduğunu duymuştuk ama bir şey yapmamıştık. Bu kez sandık gözetmeniydim, neler olduğunu gözlerimle görünce bir şeyler yapmak istedim. Hakkımızı arayabileceğimiz tek yer burasıydı, kendimize burada uygun ortamı bulduk ve gelip çalıştık.”

“Başında olmak istedik”
24 yaşındaki Ezgi de tüm gece genel merkezdeydi. CHP’li olmadığını söyleyen Ezgi, kendisi 4 yaşındayken belediye başkanlığı koltuğuna oturan Melih Gökçek’in artık gitmesini, ama adil şekilde gitmesini istiyor:

“Tüm gece televizyon başında seçim sonuçlarını izledim. Saat 3’ten sonra oylar birden değişmeye başlayınca bir şeyler döndüğünü düşündüm. Bir de sosyal medyadan veya sandık görevlisi arkadaşlarımdan şike haberleri gelmeye başladı. Şaibe söylentileri de çıkınca başında olmak istedik, burada gönüllüler çalıştığı için buraya geldik. Adil bir seçim olsun, Gökçek adil bir şekilde gitsin istiyorum. Zaten tutanaklarda da çok büyük farklar olduğunu gördük.”

“Tüm adayların hakkı için buradayız”
19 yaşındaki Ahmet de tüm gece CHP Genel Merkezi’nde çalışan gönüllülerden. Ankara Üniversitesi’nde hukuk okuyor.

“CHP’li değilim. Ancak yargının geldiği son hâli, operasyonları görüyoruz, artık hukuk okuyorum demeye utanıyorum. İşin içinde de olunca içimiz sızlıyor. Seçimlerde hile olduğunu hep duyuyorduk ama bir şey yapamıyorduk. İlk kez sorgulanabilir durumda olduğunu farkettim. Sosyal medyada da hile iddiaları ayyuka çıkınca kalkıp geldim. Sadece CHP’li adayın değil, tüm adayların hakkı için, tüm partilerin oyları için buradayız. MHP, HEPAR, HDP, onların oylarındaki eksikleri de tespit ettik. Zaten siyaseten CHP’ye yakın değilim, ama YSK’nın hiç girmediği ya da yanlış girdiği oyları düzeltmek gerekir."

(Ece Göksedef/Al Jazeera Türk)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.