Ankara’da koalisyon bilmecesi: 'AKP kısa dönemli, CHP uzun dönemli koalisyon istedi'
Hilal Köylü/DW Türkçe foto: reuters
Taraflar arasında yapılan ve ‘en kritik’ olarak görülen görüşmeden parti liderlerinin bu hafta yeniden bir araya gelmesi kararı çıktı. Liderlerin yapacağı görüşmenin yeni hükümet yolunda ‘son görüşme’ olacağı açıklandı.
Ankara'da koalisyon görüşmelerinin en genişi AKP ile CHP arasında yapıldı. İki partinin heyetleri ‘ön görüşme’ olarak adlandırılan ve 35 saati bulan görüşme turları gerçekleştirdi. İki partinin bir hükümet kurup kuramayacağı sorusuna kilitlenen Ankara siyasetinde tüm dikkatler AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyetlerin yapacağı görüşmeye çevrilmişti. Erken seçim senaryolarının da konuşulduğu bir atmosferde bir araya gelen tarafların akşam saatlerinde başlayan ve 4,5 saati bulan görüşmesi gece yarısında son buldu.
'Görüşmeler sonuca bağlanmış değil'
AKP ile CHP’nin kritik buluşması sonrası ilk açıklamayı CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç yaptı. Koç, CHP’nin ülke çıkarlarını öne çıkararak Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak adına koalisyon görüşmelerini sürdürdüğüne dikkat çekerek, AKP ile birçok konuda anlaşıldığını ancak hükümet görüşmelerinde henüz bir sonuç alınamadığını söyledi. Koç, Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu hafta içinde, perşembe ya da cuma günü yeniden bir araya geleceğini açıkladı. Haluk Koç’un ardından AKP adına açıklamayı yapan isim ise Ömer Çelik oldu. İki siyasi liderin Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak sorumluluğuyla en geniş yelpazede değerlendirmede bulunduğunu söyleyen Çelik, “Görüşmeler herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Perşembe ya da cuma bir nihai değerlendirmeye varmak üzere liderler yeniden bir araya gelecektir. Bizim yaptığımız koalisyon görüşmeleri siyaseten iki zıt damarın bir araya gelmesi açısından önemlidir” dedi.
Görüşme sonrası Ankara’da siyasi kulisler daha da hareketlendi. Kulislerde erken seçimin kaçınılmazlığı değerlendirmeleri öne çıksa da, Kılıçdaroğlu-Davutoğlu görüşmesinde AKP’nin CHP’ye ‘özel gündemli kısa süreli hükümet’ önerdiği bilgisi dikkat çekti. Bu öneriye soğuk bakan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘uzun süreli bir hükümet’ten yana olduğunu Davutoğlu’na ilettiği kaydediliyor.
AKP, özel gündemli kısa süreli hükümetin bir reform paketi oluşturabileceğini ve seçim barajını düşürmek gibi birtakım reformları yapabileceğini hesaplasa da, CHP bu hesabın Türkiye için kazanç olmayacağını düşünüyor. Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu’nun bu önerileri yapacakları yeni görüşmeye kadar parti kurullarında tartışacağı belirtiliyor.
Erken seçim kaçınılmaz mı?
Ankara’daki tüm görüşmelerin erken seçimi işaret ettiğine dair yorumlar Kılıçdaroğlu-Davutoğlu görüşmesinden sonra daha da ağırlık kazandı. Peki, erken seçim nasıl gündeme gelecek? AKP her durumda erken seçimin önünü açacak formüllerde ısrar ediyor. Öyle ki Kılıçdaroğlu’yla yapılan son görüşmede 2016’da seçim kaydıyla bir koalisyon hükümeti kurulması önerisi de gündeme geldi. AKP, “Nisan-Mayıs’ta seçime gidebiliriz” önerisi de götürdüğü CHP’den “Olmaz; biz uzun süreli koalisyon istiyoruz” yanıtı da almış görünüyor.
Perşembe ya da cumaya kadar partilerin tutumlarında nasıl bir değişiklik olacağı merak konusu olsa da, AKP-CHP koalisyonu olmaması durumunda AKP, MHP’yle temasını güçlendirecek. Ancak Bahçeli herhangi bir azınlık hükümetini desteklemeyeceklerini baştan açıklamıştı. Bu durumda da bütün koalisyon seçenekleri tükenmiş olacak ve erken seçim gündeme gelecek.
Bahçeli ne istiyor?
Ankara'daki hükümet arayışlarında ilgi çeken isim MHP lideri Devlet Bahçeli olmayı sürdürüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP-CHP görüşmesi öncesi yaptığı yazılı açıklamayla da dikkat çekti. “AKP-CHP koalisyon hükümeti bu hafta içinde mutlaka kurulmalı, Türkiye artık nefes almalı” diyen Bahçeli, Türkiye’nin temsil yeteneği yüksek bir koalisyon hükümetine ihtiyaç duyduğu mesajı verdi. Son dönemde artan terör saldırılarına işaret eden Bahçeli, erken seçimin gündemden kalktığını ve ikinci plana düştüğünü öne sürdü.
Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini almasının üstünden 33 gün geçtiğine işaret eden Bahçeli, AKP’nin kafasının karışık olduğunu, CHP’nin de koalisyon hükümeti kurma konusunda sürekli endişe yaşadığından yakındı. Bahçeli, “Türkiye’nin bu denli sıcak ve sorunlu bir gündemi varken; AKP ile CHP’nin kaçak güreşmesi, birlikteliğe yanaşmaması, masayı devirmek için bahane arayışları siyasi bir sorumsuzluk örneğidir” dedi. Türkiye’nin hızla iç savaşa sürüklendiğini öne süren Bahçeli, Türkiye’nin geçici hükümetle daha fazla devam edemeyeceğinin de mesajını verdi. Bahçeli’nin yazılı mesajında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da hedef alıp, Erdoğan’ın hükümet kurma çalışmalarına karışmaması mesajı vermesi de dikkat çekti.
YORUM YAZIN