Gökbilimciler: Evren son uykusuna hazırlanıyor. Bu süreç milyarlarca yılı alacak.
sputnik foto: terry robinson
Evrenin enerji üretiminin son iki milyar yılda neredeyse yarı yarıya düştüğünü ortaya koyan gökbilimciler, evrenin yavaş yavaş sonuna yaklaştığını söylüyor.
Galaksi ve Kütle Demeti (GAMA) projesi çerçevesinde 200 binden fazla galaksinin 21 farklı dalga boyunda yaydığı ışıkları inceleyen gök bilimciler, evrenin enerji üretiminin son iki milyar yılda neredeyse yarı yarıya düştüğünü ortaya çıkardı.
Avustralya'daki Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Simon Driver, "Evrendeki enerji miktarını hesaplamak için 200 binden fazla galaksinin farklı dalga boylarında yaydığı ışıkları inceledik. Bunun için hem uzaydaki ve hem de yeryüzündeki teleskopları kullandık" dedi.
Driver, "Evren, tıpkı yorgunluktan kanepesine yığılan ve battaniyesine sarılan yaşlı bir adama benziyor. Ve bu yaşlı adam, yavaş yavaş son uykusuna hazırlanıyor" diye konuştu.
Sussex Üniversitesi'nden Dr. Stephen Wilkins da yıldız doğum oranının giderek azaldığını, bunun da evrendeki enerji miktarının düşmesini hızlandırdığını kaydetti.
Wilkins, "Yıldız oluşumu, birkaç milyar yıl önce en üst seviyeye ulaştı. Daha sonra da düşmeye başladı. Evrende halihazırda var olan yıldızlar, yaşlandığı için ürettikleri enerji miktarı da azalıyor. Son iki milyar yılda evrendeki enerji miktarı, yüzde 40 oranında azaldı. Yıldız doğumu, azalmaya devam edecek. Dolayısıyla evren de giderek zayıflayacak. Gel gör ki evrenle ilgili bilgilerimiz, hala çok az. Tek bildiğimiz bu sürecin milyarlarca yıl alacağı. Şimdilik endişelenmeye gerek yok" ifadelerini kullandı.
Gök bilimciler, kapsamlı bir kozmos tarihçesi hazırlayabilmek için şimdi de evrendeki enerji içeriğinin haritasını çıkarmaya başladı.
YORUM YAZIN