AKP, 4. kez tek başına iktidar oldu
voanews
Adalet ve Kalkınma Partisi, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığı ağır kaybı, beş ay sonra düzenlenen erken genel seçimlerde telafi etmeyi ve tek başına iktidarı garantilemeyi başardı.
Oyların yüzde 99'u sayılmışken, AKP seçmenin yüzde 50’sine yakınının oyunu almış durumda. En önemlisi, 7 Haziran’da Meclis’e dördüncü parti olarak girerek tüm dengeleri değiştiren Halkların Demokratik Partisi, bu kez yüzde 10 barajının altına düşmemeyi kıl payı atlatmış görünüyor.
Ortaya çıkan tabloda AKP tek başına iktidar olabileceği sandalye çoğunluğunu kazanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi dört partiyle yoluna devam edecek.
Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi oy oranını çok az arttırırken, Milliyetçi Hareket Partisi ciddi kayıp yaşayan bir diğer parti oldu.
7 Haziran Genel Seçimleri'nde yüzde 13 oy alan HDP'nin oy oranı, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 10,6 oranına geriledi. HDP 1 Kasım'da Türkiye genelinde 1 milyondan fazla oy kaybetti.
Tek başına iktidarı garantileyen AKP, anayasayı referandumsuz değiştirebilecek çoğunluğa sahip olamayacak. Akıllara gelen soruysa, bu sonuçlar çerçevesinde AKP'nin başkanlık sistemi konusunda girişimde bulunup bulunmayacağı. AKP yöneticileri bu seçim kampanyasında başkanlık sistemini dile getirmekten kaçındığı gibi, bu sistemi şiddetle savunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 7 Haziran öncesinde yaptığı gibi, seçim meydanlarında boy göstermedi. Ancak başkanlık sistemi AKP’nin gündeminden hiç düşmedi.
İkinci olarak, son beş ayda PKK’yla çatışmaların şiddetlendiği ortamda, AKP’nin tek partili iktidarının ‘çözüm süreci’ni devam ettirip ettirmeyeceği merak ediliyor. HDP’nin ise, Meclis’te kalmayı kıl payı başarsa da bu süreçteki rolünün ne olacağı, ayrıca merakla beklenen konulardan biri olacak.
Türkiye iki seçim arasında geçen beş ayda büyük bir şiddet döngüsünün etkisi altında kaldı. PKK'yla çatışmalar yeniden başladı, güvenlik kuvvetleri büyük kayıplar verdi, çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Önce Suruç ve sonra da Ankara’da iki büyük bombalı saldırı yaşandı. Aynı zamanda koalisyon çalışmalarının sonuç vermemesinin ardından yaşanan yönetim boşluğundan Türkiye’nin ekonomisi de olumsuz etkilendi.
Seçimin hemen ardından gözlemciler, 7 Haziran’da koalisyon mesajı veren seçmenin, 1 Kasım seçimlerinde ‘tek partili iktidarın istikrar unsuru olacağı’ mesajı verdiği değerlendirmesinde bulunuyor.
TBMM'de sandalye dağılımı değişti
AKP’nin yüzde 49,5, CHP’nin yüzde 25,5, MHP’nin yüzde 12, HDP’nin ise yüzde 10,5 oy aldığı yönünde. Resmi olmayan bu sonuçlar çerçevesinde Meclis'te 316 sandalyeyle temsil edilse de tek başına anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olmayacak. AKP 2011 Genel Seçimleri'nde de yüzde 48,8 oy almıştı.
Oylarını yüzde 1 kadar arttıran CHP Meclis'teki sandalye sayısını iki arttırarak 134'e ulaştı. Oy oranı 7 Haziran seçimlerinden bu yana yüzde 16'dan yüzde 12'ye düşüren MHP'nin sandalye sayısı 80'den 41'e düştü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'te "muhatap almadığı" HDP'nin sandalye temsil oranıysa 80'den 59'a düşse de, bu rakam MHP'nin üzerinde.
Seçimlere katılım oranının yüzde 87,5 olduğu açıklandı.
YORUM YAZIN