Header Ads

21 Yıllık Hapsi Yazdığı Kitap Nedeniyle Yine Cezaevinde

Kadın siyasi tutuklular arasında en uzun süre hapis yatmasıyla tanınan Nevin Berktaş, yine cezaevine atıldı; ama bu kez 'yıkıcı, bölücü örgüt yöneticisi' olmak gibi bir suçtan değil, 21 yıl boyunca cezaevinde başına gelenleri ve hissettiklerini yazdığı için.

Bu ülkenin insanları 12 Eylül’ün gadrine uğradığı günlerden bu yana toplam 21 yılınızı hapiste geçirdikten sonra belleğinizde biriktirdiğiniz anılarınızı bir kitapta toplarsanız ne olur? Nevin Berktaş’ın başına gelenler, bu sorunun en isabetli yanıtı.

Kadın siyasi tutuklular arasında en uzun süre hapis yatmasıyla tanınan Nevin Berktaş, yine cezaevine atıldı; ama bu kez ‘yıkıcı, bölücü örgüt yöneticisi’ olmak gibi bir suçtan değil, 21 yıl boyunca cezaevinde başına gelenleri ve hissettiklerini yazdığı için.

19 Aralık 2000 ‘Hayata Dönüş’ katliamı öncesinde yazdığı, ‘İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler’ adlı kitabı neredeyse piyasaya çıktıktan yedi gün sonra toplatılan Berktaş, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği, Yargıtay tarafından da onaylanan 10 ay hapis cezasını Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nde 3 Kasım’dan itibaren çekmeye başladı. Kitabın yayıncısı ‘Yediveren Yayınları’nın sahibi Elif Çamyar’a verilen hapis cezası ise 4 bin 152 TL para cezasına çevrildi.

3.5 yıldan 10 aya düştü Berktaş ve yayıncı Elif Çamyar hakkında hazırlanan iddianamede kitapta üç farklı örgüte yardım-yataklık yapıldığı iddia edildi. Kitabın içinden seçilen “Kürt halkının özgürlük mücadelesi” cümlesi nedeniyle bölücülük suçlaması da yöneltildi. Dava, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde ‘yasadışı örgüte yardım ve yataklık etme’ suçlamasını düzenleyen TCK 169. maddesinden açıldı. 7 Kasım 2001’de sonuçlanan davada Berktaş 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak TCK 169. maddede yapılan değişiklik üzerine yapılan itirazın ardından dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Geçen yıl sonuçlanan davada Berktaş bu kez Terörle Mücadele Kanunu’nun ‘terör örgütü propagandasını’ yasaklayan 7/2 maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hücreleri anlattı
Berktaş’ın 9 yıl boyunca yargılanmasına ve yeniden cezaevine girmesine neden olan kitapta ‘yerin metrelerce altında, duvarlarından ve tavanından suların damladığı, kedi büyüklüğünde farelerin cirit attığı’
12 Eylül hücreleri anlatılıyor.

Kitabın zamanlaması Arkadaşları Berktaş’ın asla boyun eğmediği için kitap bahane edilerek bir kez daha cezalandırıldığı görüşünde. Berktaş’ı desteklemek üzere hazırlanan açıklamada, “Hücreler kitabı, tam da 19 Aralık 2000 katliamından ve F tipi hapishanelerin açılmasından hemen önce kaleme alınmıştı. Kitabın zamanlaması, son derece isabetliydi. O yüzden yankısı da büyük oldu. Önemli bir okur kitlesine ulaştı. Tabii aynı zamanda devletin tüm hışmını üzerine topladı” deniliyor.

haber: ertuğrul mavioğlu/radikal

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.