Header Ads

DİSK: Kıdem Tazminatına Dokunulması Grev Nedenidir

Hükümet 4 yıllık yeni iktidar döneminde kıdem tazminatını kaldırmaya kararlı. Bunun için bir fon kurulması amaçlanıyor. İşveren fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödeyecek. İşten çıkarılan işçi, tazminatını patronu yerine bu fondan alacak.

HÜKÜMET İLK DEFA PROGRAMINA ALDI

Kıdem tazminatı fonuna DİSK'ten tepki geldi. ETHA'nın konuyla ilgili soruları yanıtlayan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerin yeni olmadığını belirterek, "Ancak ilk defa böyle hükümet programına net bir biçimde alınması yeni. Demek ki ilk defa bu kadar net ve kararlı bir biçimde hükümet bunu gündemine aldı" dedi.

Kıdem tazminatı fonununun, hükümet ve işverenler tarafından "işsizlikle mücadele" başlığı altında sunulduğunu anımsatan Görgün, öne sürülen argümanların doğru olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Kıdem tazminatı, işsizlikle mücadelede bir güvence. Hem kayıt dışı çalışmayı, hem de işçilerin toplu halde işten çıkartılmasını engelliyor. Ayrıca, işçilerin 10'da 9'unun kıdem tazminatını alamadığı söyleniyor. Bu da doğru değil. Kıdem tazminatına hak kazanmış işçilerin yüzde 92'si bu hakkı kullanıyor. Dolayısıyla kullanılabilen ve iş gören çok temel bir haktır."

UCUZ İŞÇİLİK MODELİNİN BİR PARÇASI

Kıdem tazminatının tartışmaya açılmasının ucuz işçilik ve ucuz üretim modelinin bir parçası olduğu değerlendirmesini yapan Görgün, "12 Eylül askeri rejimi bile işçi haklarını tırpanlarken, kıdem tazminatına büyük ölçüde dokunmamıştı. Bir takım hak kayıpları yaratmıştı ama hakkın temeline omurgasına dokunamamıştı. Ama bu hükümet buna cesaret etmiş görünüyor" diye konuştu.

Görgün, kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik girişimleri grev sebebi sayacaklarını belirterek, "Daha önce ilan ettik, DİSK için bu genel grev sebebi olacaktır. Kıdem tazminatının gaspedilmesi girişimlerine karşı yapacağımız şey; diğer etkinliklerle beraber, üretimden gelen gücü kullanma noktasına kadar taşınacaktır" dedi.

ORTAK MÜCADELE GEREKLİ

Bu girişime karşı mücadelenin ortaklaştırılmasının önemli olduğunu söyleyen Görgün, "Bu bütün çalışanların sorunudur. Memur da dahil. Çünkü, işçilerin kıdem tazminatı hakkı geriletilip ortadan kaldırıldığında memurların da emekli ikramiyeleri buna paralel olarak zayıflatılıp kaldırılacaktır. Yani, bütün çalışanlar için bu geçerli bir hak kaybı olacaktır. Bütün çalışaların ortak mücadele vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.