Header Ads

İlk Kez Jitem'in Varlığı Kabul Edildi: Jitem Kimsenin Haberi Olmadan Kurulmuş!

Kontrgerilla örgütü JİTEM'in varlığının uzun yıllar reddedilmesinin ardından, şimdi de Jandarma Genel Komutanlığı'nın inisiyatifiyle kurulduğu ileri sürülüyor. İddiaya göre, JİTEM, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alınmadan kuruldu. 

AA'nın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon sanığı emekli albay Arif Doğan'ın "JİTEM'i ben kurdum" şeklindeki açıklamalarının ardından JİTEM ile ilgili soruşturma başlattı.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel'in yürüttüğü soruşturma kapsamında JİTEM; İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne soruldu.

JİTEM'İ KABUL ETTİLER

Gelen cevaplarda, JİTEM'in varlığı kabul edildi, "Bu birimin terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşum" olduğu belirtildi. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan verilen cevapta ise JİTEM'in, 1990 yılında sonlandırıldığı iddia edildi.

Savcı Yüksel'in JİTEM'in kurulduğu kabul edilen 1988 yılından 2005 yılına kadarki süreç ve faaliyetlerine ilişkin yaptığı araştırma sonucunda JİTEM'in İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulduğu ileri sürüldü.
JİTEM ile ilgili askerler hakkında yapılan soruşturmada yetkisizlik kararı veren Savcı Yüksel, dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

GENELKURMAY VE JANDARMA 'YOK' DİYORDU

Özellikle Kürt illerinde binlerce faili meçhul cinayet ve kayıp olayında imzası bulunan JİTEM'in varlığı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından kabul edilmiyordu. 

Genelkurmay, 11 sanıklı JİTEM davasına bakan mahkemeye geçen yıl gönderdiği yazıda "Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir" demişti. Jandarma Genel Komutanlığı da "Bünyemizde JİTEM diye bir kuruluş yoktur" yazısı göndermişti.

AYGAN: ANKARA İLE BAĞLANTILI DEĞİLMİŞ GİBİ GÖSTERDİLER

Şimdi de JİTEM, Genelkurmay ve devletin sorumluluğundan çıkarılmaya çalışılıyor. Ancak belge ve itiraflar tersini söylüyor.

Bunlardan bir tanesi JİTEM davası sanıklarından Abdülkadir Aygan'ın itirafları. JİTEM'den maaş aldığını gösterir maaş bordrosunu yayınlayan Aygan şöyle demişti: "JİTEM'in en üst oluşumu Ankara'daki Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı'dır. Merkezi de Aydınlıkevler'dedir. Buna bağlı olarak birçok ilde Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı var. Susurluk kazasından sonra JİTEM hakkında aleyhte gelişmeler olunca, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlıklarını, Jandarma Bölge Komutanlığı'na ya da Alay Komutanlığı'na bağladılar. Sanki Ankara ile bağlantılı değilmiş gibi bir duruma getirildi. Tepki nedeniyle JİTEM inkar edildi ve üstü örtüldü."

KÜÇÜK: KANUNDA YERİ VAR

Ergenekon davası sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük de JİTEM'in kanunda dahi yeri olduğunu belirtmişti: "Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı'nı kurdum. Bu birim, halk arasında JİTEM olarak bilinir. Kanunda yeri olan bir birimdir, bu birimin çalışmaları yapılmıştır."

VALİ ŞARMAN: VARDI VE FAYDALIYDI

Bir başka itiraf ise İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan bir valilikten. Batman eski Valisi Salih Şarman, şöyle diyordu: "JİTEM'le birlikte çok iyi çalıştık. Neden yok dediler hiç anlamadım. Vardı ve faydalıydı. Bize göre model doğruydu, yeniden uygulanabilir."

ERSEVER'İN AVUKATI: DEVLET TEŞKİLATIYDI

Cem Ersever'in avukatı Emin Emir, JİTEM'in kurucusunun iddia edildiği gibi Veli Küçük olmadığını belirtmişti. JİTEM'in eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in bilgisi dahilinde oluşturulduğunu söyleyen Emir, şu açıklamalarda bulunmuştu: "Veli Küçük'ün amacı parsayı toplamak. JİTEM'in kurucusu Veli Küçük değil. Küçük Paşa, JİTEM üzerinden kendine rant sağlamaya çalışıyor. JİTEM sanki Küçük'ün iradesiyle mi kuruldu? JİTEM resmi bir teşkilattı, devlet teşkilatıydı."

HANİ 1990'DA SONLANDIRILMIŞTI

Öte yandan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın "1990 yılında sonlandırıldı" açıklaması da 1994 yılında ortaya çıkan bir belge ile yalanlanıyor.

1994'de ODTÜ'de öğrencilerin yakaladığı sivil bir astsubayın üstünden JİTEM kimliği çıkmıştı.
Özel Harekâtlar Birliği Komutanlığı'nın 'Üstün Hizmet Madalyalı' PKK itirafçısı Adil Timurtaş, JİTEM kimliğiyle 2005'te DEHAP Bağcılar İlçe Başkanı'ndan tehdit yolu ile para almak isterken gözaltına alınmıştı.
2005 yılında Şemdinli'de halkın üzerine bomba atarken suçüstü yakalanan astsubaylarda da JİTEM kimliği çıkmıştı. Umut Kitabevi'ni bombalayan JİTEM elemanları Ali Kaya ve Özcan İldeniz için dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, sonraki Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt "Tanırım iyi çocuktur" demişti.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.