Header Ads

Kadın Gazeteciler "Medya ve Barış"ı Konuştu

Barış İçin Kadın İnisiyatifi'nin düzenlediği toplantı, çok sayıda gazeteci kadını bir araya getirdi. Toplantının ana gündemi ise, medyada "barış dilini nasıl yaratabiliriz" sorusuna yanıt aramak oldu.

Cezayir Restorant'ta düzenlenen toplantıya Birgün, ETHA, DİHA, ANF, Radikal, Cumhuriyet Pazar, Haber Türk Gazetesi, Yeni Şafak Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Hayat Televizyonu, CNN Türk ve Özgür Radyo'dan gazeteciler katıldı.

Yaygın medyada çalışan gazeteciler, Kürt sorunuyla ilgili yaptıkları haberleri yayınlarken karşılaştıkları sorunları anlattı. Hazırlanan haberlerin gelen bir telefonla yayına verilişinin engellendiğine dair örnekler aktaran kadın gazeteciler, ancak bu sansüre rağmen insan odaklı haberlerle sorunu anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Kadın gazeteciler, savaşın her iki tarafta yarattığı dramları gözler önüne seren insan odaklı haberlerin insanlar üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti.

Bir eylemi izlerken karşılaştığı olayı anlatan Radikal gazetesinden Pınar Öğünç, şunları söyledi: "Barış için yapılan eylem sırasında yoldan geçen bir kadın, 'başını halkların kardeşliği kadar taş düşsün' diye söyleniyordu. Söyleceklerimizin o kadınlara ulaşmasının yolunu bulmak gerek. Aksi takdirde sadece birbirimize söylüyoruz."

Yaygın medya çalışanı gazeteciler, muhabirlerin değil asıl olarak editörlerin ve medya patronlarının barış konusunda ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

'KLİŞELERLE KONUŞUYORUZ'

Irkçılık ve dil üzerine çalışmalarıyla tanınan yazar Necmiye Alpay ise, sadece yaygın medyada değil, barış için mücadele eden kurumların da yeni bir dile ihtiyacı olduğunu belirtti, "Klişelerle konuşuyoruz. Klişe demek, bir şey söylememek demektir" diye konuştu.

Muhalif basın kuruluşlarında çalışan kadın gazeteciler de, savaşın kendilerini de hedef haline getirdiğini, eylemcilerden sonra hedeflenen ilk kesim olduklarını anlattı.

'ALTERNATİF MEDYA KANALLARINI GÜÇLENDİRMELİYİZ'

Etkin Haber Ajansı muhabiri Arzu Demir ise, Türk halkının barış konusunda ikna edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Yaygın medyanın mülkiyet ilişkileri gereği olarak barıştan yana olan gazetecilerin hareket alanlarının dar olduğunu belirten Demir, "Yaygın medyayı sesimizi duyurmak için kullanmalıyız. Ancak asıl işimiz, alternatif medya kanallarını kurmak, olanları güçlendirmek olmalıdır" diye konuştu.

Barış İçin Kadın İnisiyatifi adına konuşan Gülfer Akkaya da inisiyatifin oluşum süreci hakkında bilgi verdi. Medyanın yayınlarıyla savaşın yükseltilmesinde rol oynadığının altını çizen Akkaya, savaşın insanların günlük ilişkilerinden kurduğu komşuluklara kadar her şeyi etkilediğini belirtti.

haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.