Header Ads

Uluslararası Hrant Dink Ödülü Altan ve Cacho'ya

Uluslararası Hrant Dink Vakfı (UHDV) tarafından verilen üçüncü "Uluslararası Hrant Dink Ödülü" bu yıl, Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'a ve Meksikalı gazeteci Lydia Cacho'ya verildi.

Sunuculuğunu oyuncu Tülin Özen'in yaptığı gecede ödülleri Ahmet Altan ve Lydia Cacho aldı. Geceye Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Rakel Dink, Hosrof Dink, Delal Dink, Levent Dink, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Gazeteci Hasan Cemal, Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birant gibi birçok kişi katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan jüri Başkanı Ali Bayramoğlu, 57. doğum gününde, Hrant Dink'in adının ve ödüllerinin, bir kez daha , ayrımcılık ve şiddetten arınmış, özgür,adil ve temiz bir dünya için çalışan, risk alan, ezber bozan kişilerle buluştuğunu dile getirdi.

IŞIK KARANLIĞI ALT EDECEK

Daha sonra sözü alan Uluslarası Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, katılımcıları, Kürtçe, Ermenice ve Türkçe selamladı. Bugünlerde savaş çığlıklarının her yerde olduğunu belirten Dink, "Göze göz dişe diş kan bilenmeye devam edilmekte. Kimse çığlık çığlığa bir halkın sesine kulak vermiyor. Kimse sevgiyi sağduyuyu, geleceği, adaleti aramıyor, çağırmıyor" dedi. Dink son olarak, "Her daim iyilik kötülüğü, ışık karanlığı, gerçek yalanı alt edecektir" dedi.

Dink'in konuşmasının ardından geceye Erivan'dan katılan Noray Kardaşyan'ın yönetiminde Van Projekt grubu sahne aldı. Grup Ermeni müziğinin güzel tınısıyla katılanları büyüledi. Daha sonra gruba Rojin ve Yavuz Bingöl de eşlik etti.

IŞIKLAR

Ödül törenine geçilmeden önce 'Işıklar' adı altında, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye'de attıkları küçük adımlarla geleceği dair umudu çoğaltan kişi ve kurumların selamladığı video gösterildi. 'ışıklar' arasında Afrika'dan, Amerika'dan Avrupa'dan örneklerin yanı sıra, Türkiye'den Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu, Ax u Av (Toprak ve su kolektifi), Göçmen Dayanışma Ağı, Türkiye Ermenistan Sinema Platformu, Selim Temo Ergül, Şehbal Şenyurt, Yaşayan Kütüphane ve Muğla Köyceğiz'de HES karşıtı eylemleriyle gündem olan Şalvar-Rap Grubu vardı.

Gösterimin ardından Ahmet Altan ve Lydia Cacho'ya ödülleri verildi.

Ahmet Altan, ödülü, emanet olarak aldığını ve ödülün gerçek sahibinin, Hrant Dink'in gerçek katillerini bulacak olan kişi olması gerektiğini söyledi.

Kadın hakları savunucusu olan ve çocuk pornosuna karşı çalışmalarıyla bir suç zincirini ortaya çıkaran Meksikalı gazeteci ve yazar Lydia Cacho ise ödülünü alırken, dünyadaki kadınların yaşadığı zorluklara değindi.

Cacho, "Burada milyonlarca kız kardeşin sahip olmadığı bir hakkı kullanıyorum: Sesimi duyuruyorum. Hepimiz bu yolda birlikte yürüyebilene dek yazmaya devam edeceğim. Hrant Dink gibi dünyanın dört bir yanından arkadaşlarımızın verdiği ilhamla bunu sürdüreceğim" dedi.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü'nün jürisinde Adalet Ağaoğlu, Judith Butler, Hasan Cemal, Daniel Cohn-Bendit, Rakel Dink, Irene Khan, Boris Navasartian ve 2010 yılının Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahipleri Baltasar Garzón Real ve Türkiye Vicdani Ret Hareketi bulunuyordu.

haber: etha ve bianet'ten derlenmiştir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.