Header Ads

Çin Yönetiminin Vergi Cezası Kestiği Muhalife Halktan Destek


Çin'de hükümetin, muhalif sanatçı Ai Weiwei'ye kestiği 2,5 milyon dolarlık vergi faturasının ödenebilmesi için binlerce kişi para yardımında bulundu.
.
Bugün itibariyle yardımların 5 milyon yuan, yani yaklaşık 800 bin dolara ulaştığı açıklandı.
Gönüllülerin, banka ve posta havaleleriyle para yardımında bulunduğu, hatta bazılarının Ai Weiwei'nin evine para attığı kaydedildi.
Ai Weiwei, vergi borcu için toplanan parayı daha sonra geri ödeyeceğini söyledi.
Bağışlar, uluslararası şöhrete sahip muhalif sanatçının, vergi borcunu açıklamasından hemen sonra başladı.
Ai Weiwei'nin stüdyosunda çalışan gönüllü Liu Yanping Twitter'dan yaptığı duyuruda, şu ana dek 20 bin kişinin bağışta bulunduğunu belirtti.

Kağıttan uçaklarla bağış

Ai Weiwei'nin evini çevreleyen duvarın üzerinden, kağıttan yapılmış uçaklara sarılmış halde para atıldığı kaydedildi.
Sanatçı, "Bu bağışlar sadece para değil, bu aynı zamanda insanların yaşananlar hakkında ne düşündüğünün bir göstergesi. Tek söyleyebileceğim yaptıklarına minnettar olduğum." dedi.
Borç, sanatçının eserlerini üreten ve pazarlayan "Pekin Sahte Kültürel Kalkınma" adlı şirketin geç vergi ödemeleri ve şirkete kesilen vergi cezalarından oluşuyor. Ai, şirketin sadece "tasarımcısı" olduğunu söylese de, yetkililer sanatçının şirketin asıl sahibi olduğuna inanıyor.
Sanatçı, ülke dışına çıkmak üzereyken Pekin Havaalanı'nda yakalanmış ve üç ay gözaltında tutulmuştu. Ai Weiwei, geçen Haziran'da herhangi bir suçlama yöneltilmeden salıverilmiş, ancak daha sonra vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmıştı.
Ai, geçen hafta BBC'ye yaptığı açıklamada vergi cezasının bir bahane olduğunu ve siyasi inançları nedeniyle kendisine zulmedildiğini savunmuştu.
Pekin Olimpiyatları için inşa edilen "Kuş Yuvası" adlı stadyumun tasarımında yer alan sanatçı, son bir kaç yıldır Çin yönetimine eleştiriler yöneltiyor.
Ai, "81 gün tutulduğum gizli yerde beni hükümeti yıkmaya çalışmakla suçladılar. Daha sonra vergi kaçakçılığıyla suçlayacaklarını söylediler. İnsanların senin kötü biri olmasını düşünmesini istiyoruz dediler" diye konuşmuştu.
Ai Weiwei bu hafta sonuna dek vergi borcunu ödemek zorunda. Ama sanatçı, borcu ödeyip ödemeyeceğine henüz karar vermedi.
Ancak Global Times gazetesindeki bir yazıya göre, bağışlarla para toplansa bile yeni sorunlar yaşanabilir.
Yazıda, "Bazı uzmanlar, bunun bir yasadışı para toplama örneği olabileceğine dikkat çekiyor" deniyor.
haber: bbc türkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.