Header Ads

Uludere'deki Heron Kayıtlarını İzleyen Milletvekilleri: Çıplak Gözle Bile Köylü Oldukları Anlaşılıyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin Heron görüntülerini izledi.
 
Komisyon üyelerinin dışında hiçbir milletvekilinin alınmadığı toplantıda, basın mensupları da salona yaklaştırılmadı. Milletvekilleri, 9 saatlik görüntüyü yaklaşık 4 saatte izledi. Köylülerin 4 defa bombalandığı görüldü. CHP ve BDP'li üyeler, görüntülerdeki insanların kaçakçı olduklarının belli olduğunu savunurken, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "'Bu kanaate ulaştık' demek yanlış olur. Görüntüler tek başına büyük resmi görmeye yetmez." dedi.
Uludere Alt Komisyon Başkanı İhsan Şener ise "Sonucu belli bir olay olduğu için 'Görüntülerde kaçakçı oldukları belli' deniyor. Sonucu belli olmayan bir olay olsaydı 'terörist mi kaçakçı mı' sadece Heron görüntüleriyle anlaşılamaz." diye konuştu.

Sınır içinden sınır ötesine her adım görüntülerde

34 vatandaşın can verdiği 9 saatlik görüntü komisyonda hızlandırılmış biçimde izlendi. Heron görüntüleri köylülerin Türkiye’den çıkışlarından başlıyor. Yani, görüntüler sınır içinden başlıyor. Haftanin- Kutalma bölgesindeki buluşma noktaları, mal alışverişleri, alışveriş sonrası sınıra doğru hareketleri ve bombalama anını içeriyor.

Katırların kıçı, dereden geçişleri

Milletvekilleri net görüntüler karşısında neye uğradıklarını şaşırdı. Komisyonun CHP’li Üyesi Malik Ecder Özdemir, “Çıplak gözle görüyorsunuz. Katırların kıçı, ayakları, köylüler ve katırların ayrı ayrı dereden geçişleri, araçlar, mal alışverişi, katırın üstünde yük olup olmadığı anlaşılıyor” dedi.

40 dakikada 4 bomba


Komisyon, görüntülerle dehşete düştü. 40 dakikada 4 bomba atılıyor. 4 ayrı gurup bombalanıyor. Heron lazerle nokta hedef belirliyor. Heron’un kaydettiği saatler şöyle:

17.20: Irak’tan Türkiye’ye önce 4, sonra 4 olmak üzere toplam 8 araç, Haftanin-Kutalma derelerinin arasında gelip bekliyor.
18. 25: Türkiye’den hareket eden ilk kalabalık grup, buluşma yeri olan Haftanin ve Kutalma derelerine hareket ediyor.
18.55:Üçüncü kalabalık grup geçiş yapıyor.
19.16:Köylüler, mal alışverişinden sonra çok sayıda katırla, Türkiye sınırına doğru hareket ediyor.
19.40:Türkiye sınırına yakın yerde toplanmaya başlıyorlar.
21.24:Bütün gruplar, 400-500 metre aralıkla4 grup halinde sınırda beklemeye başlıyorlar.
21.36:Heronun lazer ışığıyla belirlediği nokta hedef doğrultusunda ilk grup bombalanıyor.
21.43:İkinci grup bombalanıyor
22.04:4-5 kişiden oluşan üçüncü grup bombalanıyor.
22.24: En son en kalabalık grup bombalanıyor.
22.45:Bombalamanın ardından kaçakçıları köyde bekleyen yakınları panik ve telaş halinde olay mahalline gitmeye çalışıyorlar.
23.00:Köylüler, olay yerine ulaşıyor. Üçer dörderli gruplar halinde olay yerine gidiyor.

Uzmanlar CHP’li Özdemir’in, “ Görüntüler köylülerin her anını kaydetmiş. Bundan önceki tarihlerde PKK’lı ya da kaçakçı görüntüleri var mı? En azından bir kıyaslama yapma açısından önemli” sorusuna yanıt vermedi. Özdemir, T24’e, “ Bu bombalama emrini veren siyasi irade neye göre bu saldırıyı realize etti. Bunlar PKK''lı vurun talimatını neye göre verdi. Sınır içinde yapılan operasyonlar vali talimatı olmadan yapılamıyor” dedi.

‘Köylülerin anlattığı her şey doğru çıktı’

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, “ 4 adet bombardıman yapılmış. Katırlar olduğu gibi görünüyor, ayakları bile görünüyordu. Zavallı köylüler, köylülerin, bize anlattığı herşey doğru çıktı. Tanıklıkları, birebir bugün izlediğimiz görüntülerle aynı, 40 dakika boyunca 4 kez bombalamışlar”.

‘Görüntüler karşısında donduk kaldık’

Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “ Köylülelerin anlattıklarıyla izlediğimiz görüntülerin tamamen birebir aynı olduğunu gördük. Başkan her ne kadar kızsa da gördüklerimizi inkar edemeyiz, görüntüler karşısında donduk kaldık”dedi.


haber: T24/Zaman

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.