Header Ads

Gaziantep'te Büyük Grev: 8 Fabrikada 3 Binden Fazla İşçi İş Bıraktı

Gaziantep 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) 6. gününe giren grev, 800 işçinin daha katılmasıyla giderek büyüyor. İşçiler maaşlarda düzenleme ve ikramiye talepleri doğrultusunda direnişe geçerken, Konukoğlu ise direnişe çıkan işçileri fabrikaları kapatıp Hindistan'a, Suriye'ye götürmekle tehdit etti.

Sendikaların dışında örgütlenerek direnişi başlatan işçiler, aldıkları ücretin kendilerine yetmediğini, Pazar günleri de 12 saat zorla çalıştırıldıklarını, 12 yıldır ikramiye alamadıklarını ve borç içinde hayatlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi bölgesinde bulunan Gürteks, Gür İplik, Canan Tekstil, Motif İplik, Zeki Mensucat, Zafer Tekstil ve Motif Halı fabrikalarında devam eden greve katılan işçi sayısı yaklaşık 3000'i buldu.

Grevin fitilini yakan Şireci Tekstil çalışanları, üç gün önce anlaşma sağladıkları işverenin sözünü tutmadığını ileri sürerek bugün yeniden greve başladılar. İşçiler," Bizlere söz verilmişti. Anlaşmıştık. Ancak çalışma koşullarımız değişmediği gibi ücret artışı da sağlanmadı. Bu nedenle yeniden greve başladık. Hakkımızı alana kadar direnişimiz sürecektir" dediler.

İşçi olmazsa, zengin olmaz”
“İşçi olmazsa, zengin olmaz” sloganıyla başlatılan grevin, Gaziantep’teki yerel basın tarafından dahi konu edinilmemesinden şikâyetçi olan işçiler, insanca yaşamak ve emeklerinin karşılığını almak için mücadele ettiklerini dile getirdiler.

7 gündür süren direnişte yaklaşık 3000 işçi fabrika önlerinde sabahlıyor. İşçiler On yıl önce daha iyi şartlarda çalıştıklarını belirterek bayramlarda verilmeyen ikramiyelerin haklarının olduklarını ifade ettiler. Direnişe çıkılan fabrikalara diğer fabrikalardan işçilerinde desteği görülürken, Yapılan direnişin başka bölgelere sıçramasını önlemeye dönük polisinde önlem aldığı organize sanayi bölgesinde işçiler hak arama mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini belirttiler.

Bu zamanda 705 lira aylık ücretle çalıştıklarını belirten işçiler, maaşlarının en az 1000 lira olmasını istiyorlar. İşçilerin kendi aralarında seçtiği temsilci İmam Fıstıkçı, “12 yıldır ben ve arkadaşlarım komik ücretlerle çalıştırılmak zorunda kaldık. Artık verdiğimiz emeğin karşılığını almak, ailemizin ve çocuklarımızın rahat yaşamasını istiyoruz. Bunun için yılda 4 ikramiye ve Pazar günleri yaptığımız çalışma için maaşlarımızın yüzde 10’u kadar artı ücret istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Gelsin Başbakan bu parayla çalışsın”
Çalışma koşullarının değişmemesi ve işyerinde uygulanan baskının ortadan kalkmasını isteyen işçiler, günde 12 saat çalıştıklarını belirtip, "Pazar günleri de aynı uygulamaya gidiyorlar. Pazar günü işbaşı yapmazsak bizleri başka alanlarda çalıştırıyorlar. Servis duraklarına erken gelmemizi istiyorlar. Tuvalete bile izinle gidiyoruz.Yarım saat yemek molasında çay içmemize bile izin yok.Sonuna kadar direneceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın her koşulda pembe tablo çizdiğini söyleyen Hacı Emin ise "Gelsin bu parayla kendisi çalışsın, bakalım ailesini geçindirebilecek mi? Denesin, ben bir yıl ücretsiz çalışacağım. Güvencemiz yok. Oğlum asker. Yarın çatışmada ölürse ne yapacağız? AKP'ye üç defa oy verdim, haram olsun" dedi.

Direnişteki işçilerden çağrı
Direnişteki işçiler Başpınar’da faaliyet yürüten diğer fabrikalardaki işçilere de seslenerek direnişe katılmaları çağrısında bulundu. İşçilerden Yunus Kara, diğer fabrikalarda çalışan işçilerin de direnişe katılmaları gerektiğini belirtti. İşçilerin ancak birlik olursa kazanabileceğini dile getiren Kara, direnişte olan işçilerin taleplerinin tüm işçileri ilgilendirdiğini ifade etti. Tüm işçileri direnişe katılmaya davet eden Kara, birlik olurlarsa devamsızlık primlerini de kazanacaklarını vurguladı.

Direniş yeri yaşam yeri
Direnişte olan işçiler gece gündüz fabrikaların önünden ayrılmıyor. Fabrika önünde yatıp kalkan, yemeğini burada yiyen, çayını burada içen işçiler, akşam saatlerinde yemek telaşına giriyor. Antep’e özgü söğürme yemeği hazırlığı içinde olan Mehmet Sarıkurt, közlenmiş patlıcanları soyarken bir diğer işçi semaverin başında çay demlemek ile meşgul. Yemek hazırlığında olan Sarıkurt, direniş başladığından beri fabrika önünde yatıp kalktıklarını dile getiriyor. Yemeklerini kendilerinin yaptıklarını aktaran Sarıkurt, anlaşma sağlanana kadar burada olduklarını ve taleplerinden geri dönmeyeceklerini ifade ediyor.

'Kömür bitiyor taksit bitmiyor'
Bir haftadır direnişte olan Müslüm Kara aldıklarını ücretin yaşamlarını idame ettirmeye yetmediğine dikkat çekti. Kış için aldıkları kömürün borcunu diğer kışa kadar bitiremediklerini ifade eden Kara, çocuklarına düzenli bir yaşam sunamadıklarını belirtti. Diğer işçilere de çağrıda bulunan Kara, “Arkamızda değil yanımızda olsunlar” dedi. AKP’nin işçiler ile ilgili politikalarını da eleştiren Kara, asgari ücrete yeterli zam yapılmadığını, patronların da bunu fırsat bildiğini, işçinin kanını içtiklerini artık buna dur demenin zamanının geldiğinin altını çizdi.
Konukoğlu: “Ülke kötüye giderken size ekmek parası verenler var”
Diğer taraftan, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Gaziantep’te yerleşik SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun grevdeki işçilere yönelik yaptığı konuşmada, “4 gündür çalışmıyorsunuz. Cebinize para koyan mı oldu? Ülke kötüye giderken size ekmek parası verenler var. Direnişi bırakıp, işinizin başına dönün. Fabrikaları Hindistan'a ya da Suriye'ye mi götürüp kuralım. O zaman aç kalırsınız” demesi işçilerin tepkilerine yol açtı.

(soL-evrensel)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.