Header Ads

Hakkari'de Karakol Baskını: 6 Asker, 2 Korucu ve 11 PKK'lı Hayatını Kaybetti

Hakkari-Çukurca Karayolu üzerinde bulunan Geçimli Jandarma Karokoluna 3 ayrı koldan saldırı girişiminde bulunan bir grup PKK’lı ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 6 asker ve iki korucu hayatını kaybetti. Bölgedeki askeri yetkililer toplam 11 PKK'lının da öldüğünü açıkladı.

Hakkari Valiliği, Çukurca'da çıkan çatışmada 6 askerin ve 2 korucunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Çatışmada ayrıca 15 asker ve 6 sivil yaralanırken, bölgedeki askeri yetkililer toplam 11 PKK'lının da öldüğünü bildirdi.

3 koldan saldırı


Hakkari-Çukurca Karolunun 40’ıncı kilometresinde bulunan Geçimli Jandarma Karakolu’na dün akşam saat 23.00 sıralarında bir grup PKK’lı 3 ayrı koldan saldırı düzenledi. Bir grup PKK’lı ise sivil bir kamyonetle jandarma karakoluna doğru gitmeye çalıştığı sırada bölgede bulunan askerler ve köy korucuları tarafından fark edildi. Bunun üzerine çatışma çıktı.

Çatışmanın ardından ilk bilgiler çatışmalarda 2 köy korucusunun hayatını kaybettiği yönündeydi.

Hakkari Valisi: 6 asker, 2 korucu şehit


Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu, PKK'lıların dün gece Çukurca'da düzenlediği saldırıda 6 asker ve 2 korucunun 'şehit' olduğunu açıkladı. Çatışmada ayrıca 15 asker ve 6 sivil yaralanırken, bölgedeki askeri yetkililer toplam 11 PKK'lının da öldüğünü açıkladı.

Siviller de yaralandı

Çatışma sırasında evleri karakolun yakınında bulunan ve akraba oldukları belirtilen Şehzenan, Necdet, Şerife, Kıymez ve Mizgin Ölmez, Abdurahman Dayan ile 1 asker yaralandı. Yaralı olan siviller ile asker ambulanslarla Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kadın PKK'lıdan intihar eylemi

Bu arada çatışmanın yaşandığı sırada bir kadın PKK’lı ise karakolu nizamiyesine doğru giderek intihar eyleminde bulundu. Üzerindeki bombayı patlatan kadın PKK’lı parçalanarak hayatını kaybederken, bu sırada karakol nizamiyesinde bulunan bazı askerlerin de yaralandığı belirtildi. Karakol çevresinde bir süre devam eden çatışmalarda 2 PKK’lı da hayatını kaybetti.

Bölgede yer yer çatışmalar sürerken, yetkililer yapılan saldırı ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Yaralıların Hakkari Devlet Hastanesi’ne getirilmesi üzerine sabaha karşı çok sayıda yaralı yakını da hastane önüne akın etti. Çevik kuvvet polisleri hastane çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Bölgedeki operasyonlar ise sürüyor.

CHP heyetine yasak


Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde temaslarda bulanan CHP heyetinin çatışma bölgesine gitmelerine izin verilmedi.

Alınan bilgilere göre, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 23 Temmuz tarihinde başlayan operasyon ve çatışmaların ardından CHP heyeti Şemdinli ilçesine geldi.

İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Antep Milletvekili Mehmet Şeker ve Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner'in bulunduğu CHP heyeti Kaymakam Mesut Gençtürk'ü ziyaret etti. Heyet üyeleri daha sonra çatışmaların yaşandığı bölgeye gitmek isteyince, Kaymakam Gençtürk 'güvenlik' nedeniyle heyetin gidişine izin verilemeyeceğini söyledi.

CHP heyeti şu anda köyleri boşaltılanlarla görüşüyor.

Diyarbakır Göç-Der: Şemdinli'de İnsanlar Çok Zor Durumda

Diyarbakır Göç-Der, Şemdinli izlenim raporunu dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Operasyon köy ve mezralara çok yakın mesafede yapıldığı, bombardımanlar köy ve mezraların çok yakınında olduğu için köylülerin can havliyle köylerini boşaltmak zorunda kaldığına dikkat çekilen raporda, köylülerin ilçe merkezinde akrabalarının yanına yerleştirildiklerini kaydedildi.

Heyet, Yiğitler mezrasından Şemdinli merkeze zorunlu göç eden aileler ile de görüştü. Raporda bu görüşme şu şekilde yer aldı: "Yaşar ailesinden kadınlarla gerçekleştirdiğimiz görüşmede, operasyonların 10 gün önce başladığı, kendilerinin de evlerinin dışında oynayan çocuklarının çok yakınına bombaların düşmesi üzerine can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile apar topar köylerini zorunlu olarak terk ettikleri bilgisini aldık. Yoğun bir şekilde bombalamalar ve top atışları yapıldığı için daha köydeyken bağ ve bahçelerinin zarar gördüğü, evlerinin içine yoğun miktarda toz duman dolduğunu, kulakları sağır edercesine bomba ve top seslerinden ürken çocukların evlerden bile çıkamadığını belirttiler. Köylülerden biri bostanda sebze toplayan eşinin 100 metre yakınına bomba düştüğünü, yine köylülerden Hüseyin Turan'ın evinin çok yakınına düşen şarapnel parçası nedeniyle gözünden yaralandığını öğrendik. Köylüler çatışma bölgesinde sürekli operasyonların yapıldığını, ama bu çatışmanın daha şiddetli ve uzun süreli olduğunu belittiler."

haber: ajanslardan derlenmiştir. foto-2: İrfan Aktan

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.