Header Ads

İstanbul'un Tarihi Çeşmeleri Yok Ediliyor

İstanbul’da 1957 yılında Aksaray’daki yol genişletme çalışmalarında, yerlerinden sökülen eserlerin Feriköy’deki eski su depolarının yanında bulunan bir hurdalıkta çürümeye terk edildiği ortaya çıktı.

Mimar Korhan Gümüş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından numaralandırılarak envantere kaydedilen eserlerin hurdalara, çöplere karışmış vaziyette olduğunu söyledi.

"Son gittiğimde buradaki mermer parçaların üzerinde dozerler çalışmaktaydı" diyen Gümüş, söz konusu eserlerin restore edilerek yeniden kente kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Bu eserlerden Silahtar Yahya Efendi Çeşmesi'nin kurtarılarak Kabataş'ta monte edildiğini belirten Gümüş, söz konusu çeşmenin sağa sola dağılmış parçalarının gönüllü bir çalışmayla kurtarıldığını söyledi. Aynı çalışmanın diğer parçalar için de yapılması gerektiğini belirten Gümüş, "Büyük olasılıkla bu tarihî eserler bulundukları yerlere yakın bir konumda tekrar kente iade edilecekti. Nitekim Kabataş'ta meydan çeşmesine dönüştürülen sebilde olduğu gibi bunların bazıları yeniden yerleştirildi. Ancak bir kesinti oldu. Bunların büyük bir bölümü hurdalıkta unutuldu. 1960 darbesi ve ondan sonraki yönetimlerin vurdumduymazlığı bu eşsiz hazinenin unutulmasına ve burada mahvolmasına neden oldu. Şimdi büyük bir korku içindeyim" dedi. (taraf)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.