Header Ads

'Öğrencileri Dışlayarak Yeni Disiplin Yönetmeliği Hazırladılar'

Öğrenci Kolektifleri, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul Barosu’nda düzenlenen toplantıya öğrencilerin yanı sıra Av. Arzu Becerik, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ve Dr. Mehmet Karlı katıldı.

AKP’nin “Harçları kaldıracağız” açıklamalarının ardından medyada YÖK’ün öğrenci disiplin yönetmeliğini değiştireceğine yönelik haberler yer aldı. Star gazetesinin “Parasız üniversite” açıklaması ile başlayan tartışmalar Sabah ve Milliyet’in açıklaması ile devam etti ve son olarak 8 Ağustos’ta YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde değişiklikler yapıldığını açıkladı.

Öğrenci Kolektifleri’nin düzenlediği basın toplantısında son tartışmalara değinilirken, parasız üniversite söyleminin kandırmaca olduğu ve disiplin yönetmeliğindeki değişikliklerle 12 yönetmelik üzerindeki 12 Eylül karanlığının ortadan kalkmadığı ifade edildi.

AKP döneminde 34.818 öğrenciye soruşturma
Basın toplantısında ilk sözü Öğrenci Kolektifleri’nden Bircan Birol aldı. Birol, “Çetinsaya, Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerden söz ederken, üniversitelerin demokratikleşeceğini söylüyor. Tutuklu öğrenciler Çetinsaya’nın ne kadar demokratik olduğunu gösteriyor. Bu üniversitelilerin ağzına bir parmak bal çalmaktır” dedi. AKP’nin 2002’de iktidara geldiğinden beri öğrencilere açılan soruşturmaların arttığını söyleyen Birol, 2003’te 3019, 2006’da 4027, 2009’da 5308 öğrenciye soruşturma açıldığını belirtti. Birol ayrıca, 10 yıllık AKP iktidarında toplam 34.818 soruşturma açıldığının da altını çizdi.

Öğrenciyi dışlayarak hazırlanan yönetmelik
Birol’un ardından Avukat Arzu Becerik bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: “Yeni hazırlanan yönetmelik kapalı kapılar ardında hazırlanıyor. Madem demokrasi diyorlar, yönetmeliği hazırlarken katılımcı ve açık bir şekilde hazırlamalılar. Yapılan değişikliklere öğrenciler toplu halde maruz kalıyorlar. Bu nedenle toplu halde tepki göstermeleri ve eylem yapmaları doğal karşılanmalıdır. Ama eylem yapan öğrenciler terör örgütü üyesi denilip hapse atılmaktadır.”

‘Neden yönetmeliğin tamamını açıklamıyorlar?’
Becerik’in ardından akademisyen Mehmet Karlı söz aldı. Karlı,
“Bu değişiklik yanlış aktarılıyor. 80 darbesi sonrasında çıkan kanunda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Darbe yasası hala devam ediyor. Sadece yönetmelik değiştiriliyor ve yapılan değişikliklerden sadece bazıları açıklanıyor. Tamamını Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra göreceğiz. Öğrencilere ‘alın değişiklik yaptık’ diyecekler” dedi.

Harçları kaldırmak parasız eğitim demek değil
Toplantıdaki son konuşmayı akademisyen Tahsin Yeşildere yaptı. Yeşildere de şunları söyledi: “Harçları kaldırarak üniversitelerden kendi kaynaklarını yaratmalarını isteyecekler. Üniversite yönetimleri de beslenme, kütüphane gibi yerlerde para almaya başlayacaklar. Harçları kaldırdıktan sonra üniversitelere kaynak aktarılmalıdır.”

Konuşmaların ardından Öğrenci Kolektifleri adına konuşan Bircan Birol, Öğrenci Kolektifleri’nin parasız eğitim mücadelesinin güçlenerek devam edeceğini belirtti. Birol’un konuşmasının ardından basın toplantısı sona erdi. (sendika.org)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.