Header Ads

Uludere'de Kışlada Şüpheli Ölüm: "Er Muharrem Ali Al İntihar Etmedi, Öldürüldü"


Uludere 48'inci Hudut Tugay Komutanlığı'na bağlı 4'üncü Hudut Taburunda askerlik yaparken Ramazan Bayramı'nın ikinci günü G-3 piyade tüfeğiyle kendini vurarak intihar ettiği ileri sürülen Er Muharrem Ali Al'ın ailesi oğullarının öldürüldüğünü söyledi.

Askerin ailesiyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, 21 yaşındaki Er Muharrem Ali Al'ın 9 Ağustos 2013 Cuma günü saat 10.18'de G-3 piyade tüfeğiyle göğsünden vurulmuş olarak bulunduğunu, olay sırasında yanında kimse bulunmadığını ve Al'ın intihar ettiğinin iddia edildiğini anlattı.

MOROĞLU: İNTİHAR ETMEDİ, ÖLDÜRÜLDÜ

Moroğlu, düşüncelerinin Ali Al’ın intihar etmediği, bir şekilde öldürüldüğü veya çatışmada öldüğü yönünde olduğunu belirtti: 'Bizim düşüncemiz intihar etmediği, bir şekilde öldürüldüğü ya çatışmada kaybedildiği ya da Türk Silahlı Kuvvetleri içinde var olan baskıcı bazı askerlerin baskıları neticesinde kaybedildiği yönündedir.'

Savcı ve tabur doktorunun verdiği raporun atışın hangi mesafeden yapıldığının anlaşılmadığı yönünde olduğu belirtiliyor. Kurşun girişinin 3 santim, çıkışının 1 santim çapında olduğu ve silahın da G-3 tüfeği olamayacağı saptanıyor.

Öte yandan birliğin Al için askeri tören yaptığı, oysa Türk ordusunda intihar edenlere askerler için askeri tören yapılmadığına dikkat çekiliyor.

AİLE: KOMUTANLAR ÇELİŞKİLİ BİLGİLER VERDİ

CHP milletvekili Mustafa Moroğlu basın toplantısında sözlerine şöyle devam etti: "Narlıdere'de yaşayan ve Şırnak'taki görev yerine 9 gün önce teslim olan, bayramdan bir gün önce ailesi ile bayramlaşan, evlenmeye hazırlanan bir gencin intihar etmesi mümkün değil. Ben kendisini tanırım. Ölmeden bir gün önce annesi ile görüşüyor, ertesi gün sabah saatlerinde intihar ettiği iddia ediliyor. Büyük ihtimalle annesiyle yaralı halde iken görüştürüldü. Atışın hangi mesafeden yapıldığı anlaşılamıyor. Olay kapatılamayınca askeri tören yapılıyor. Herkes bilir ki intihar eden askerlere askeri tören yapılmaz. Komutan aileye 'Oğlunuzun katilleri bulunacak' diyor. Kim bu katiller?"

Annesi oğlu ile yaptığı telefon konuşması hakkında bilgi vererek, son konuşmalarında kendisine "Bana bir şey olursa başçavuşumu ara" dediğini söyledi.

Baba İsmet Al ise oğlunun ölümü ile ilgili şunları söyledi: "Usta birliğine teslim olduktan 4 gün sonra vuruldu. Olay saat 10.18’de olmuş. Tam 9 saat sonra bize haber verdiler. Bir gün önce konuştuk. Sesi çok neşeliydi. O gün sabah önce evimize polis geldi, bir bilgi vermedi, yer tespiti yaptı. Akşam saatlerinde ise Jandarma geldi. Oğlumun yemekhanede intihar ettiği söylendi. Taziye için gelen komutanla birliğindeki komutanın ifadeleri farklıydı. Muharrem Ali’nin silahı karnına dayayarak kendini vurduğunu söylediler. Ailesi olarak sırtından vurulmuş olabileceğini düşünüyoruz."

HER YIL 100'E YAKIN ASKER İNTİHAR EDİYOR

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2002 ve 2012 yılları arasındaki şehit sayısını 560, intihar sayısını ise 967 olarak açıklamıştı. Türk ordusunda her yıl 100'e yakın askerin intihar ettiği belirtiliyor. Milli Savunma Bakanlığı intiharlar için 20-24 yaşları arasındaki normal intiharlar olduğunu iddia ediyor. Ama asker aileleri ve sivil toplum örgütleri, ordudaki intihar sayılarının bundan çok daha fazla olduğunu ve intihar ettiği iddia edilenlerin bir kısmının çeşitli sebeplerle komutanları tarafından öldürüldüğünü düşünüyor.

64 ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMÜ

İnsan Hakları Derneği (İHD) ise, 2012 yılında Türkiye'de toplam 64 askerin şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini belirterek, intihar ettiği veya kaza sonucu öldüğü belirtilen askerlerin önemli bir kısmının Kürt veya Alevi inancına mensup olduğuna dikkat çekmişti.

2 yorum:

  1. Türk silahlı kuvvetlerinin içinde orduya vatana kalbi duygularla bağlı olmayan bir sürü komutan var maaş severler vatan bayrak sever olamaz ve hiç kimse alevi yada kürtlük magduriyeti oluşturmasın bu intiharların çoğu hayatan soğuma bıkma gibi psikolojik olaylardan kaynaklı

    YanıtlaSil
  2. Pislik komutani oldurmus yazik sirf alevi diye yaptiklariniz Allah hepinizin belasibi versin .

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.