Header Ads

Ersanlı ve Zarakolu Tutuklandı

"KCK operasyonu"  kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan 50 kişiden 23'ü tutuklandı. 23 kişinin ise mahkemedeki sorgusu sürüyor.

Çoğunluğu İstanbul olmak üzere çeşitli illerden gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen BDP'liler ile BDP Anayasa Komisyonu üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yazar-yayıncı Ragıp Zarakolu, Emniyet'teki işlemlerinin ardından dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmişti.

İstanbul Sosyalist Gençlik Derneği Başkanı Didem Arda, İhsan Eliaçık ve Osman Arslan savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, 47 kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Mahkemede iki grup halinde sorgulamalar yapıldı. İlk gruptaki 24 kişiden Bahar Dikmen serbest bırakılırken, aralarında Ersanlı ve Zarakolu'nun da olduğu 23 kişi "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.  Avukatlar, tutuklama kararını mahkeme salonunda alkışlarla protesto etti.

Diğer 23 kişinin mahkemedeki sorgusu sürüyor.

Tutuklanan ve şu an mahkemedeki sorguları sürenlerin isimleri şöyle:
Erdoğan Baysal, İhsan Çelik, Ali Edebali, Hüsnü Taş, Medeni Demirkapı, Mustafa İpek, Songül Karatagna, Muhsin Yeşilas, Zeki Elmas, Kemal Bilken, Burhanettin Toprak, Zekiye Ayık, Beril Botan Kahraman, Recep Karagül, Nizamettin Güneş, Nizamettin Açıkça, Cüneyt Özil, İrfan Zilaki, Suna Varsak, Kemalettin Gürfeyil, Büşra Ersanlı, Ragıp Zarakolu, Cengiz Koçak, Mustafa Avcı, Sevim Er, Senar Şahin, Kemal Seven, Uğur Taşdemir, Ayşe Günay, Bahar Dikme, Büşra Beste Önder, Derya Aslan, Derya Güregen, Erdal Özmaskan, Mustafa Polat, Mehmet Mesut Tanrıkulu, Hasan Özgüneş, Mülazim Özcan, Abdullah Tayboğa, Ahmet Yılmaz, Evrim Öztürk, Cevdet İnce, Yasin Yakın, Birgül Arbaş, Ömer Gülge, Muzaffer Yala, Nizamettin Özmen, Alaaddin Güret.

700 Aydından Protesto Bildirisi

Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın gözaltına alınması aydınlar tarafından 700 imzalı bir bildiriyle protesto edildi. Protestocular arasında, eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, Ka-Der Başkanı Çiğdem Aydın, Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, emekli Büyükelçi Temel İskit ve yazar Yaşar Kemal gibi ünlü isimler de yer aldı. Protesto bildirisinde şöyle denildi: “Ersanlı’nın gözaltına alınması, Türkiye’nin eşitlik, barış, sosyal adalet, akademik ve siyasi özgürlükler içinde, gerçek bir demokrasiye ulaşma çabalarına vurulmuş ağır bir darbedir. Ersanlı’nın ve ülkemizde barış, demokratik hak ve özgürlükler mücadelesi veren gözaltında ya da tutuklu tüm sivil siyasetçilerin, akademisyenlerin, gazetecilerin acilen serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Ciddi ve somut kanıt olmadan, ilkel bir ‘düşünce suçu’ zihniyetiyle insanların gözaltına alınması ve tutuklanması insan haklarına aykırıdır.”

Öğretim üyelerinden Ersanlı’ya destek
Prof. Ersanlı’nın görev yaptığı Marmara Üniversitesi’nin ‘İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri de bir bildiriyle Prof. Ersanlı’ya destek verdi. Bildiride, “Prof. Ersanlı hiçbir zaman çatışmacı ilişkileri kırmak için girişimlerde bulunmaktan korkmamış, en derin bölünmeler yaratan konulara bile bir akademisyen olarak şiddetten uzaklaşılması için nasıl bir katkıda bulunabilirim düşüncesiyle yaklaşmıştır” denildi.
haber: ajanslar-etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.