Header Ads

Jandarma 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda' Görevli Komutanların İsimlerini Gizliyor


Jandarma Genel Komutanlığı, 19 Aralık 2000 tarihindeki Bayrampaşa Cezaevi operasyonunda tutukluların yanmasına neden olan gazın kullanılması emrini veren Tufan-3, Tufan-4, Tufan-5, Tufan-6 diye kodlanan komutanların isimlerini açıklamadı.
ANF'de yer alan habere göre, 19 Aralık'ta gerçekleşitirilen operasyon sonucunda 12 kişinin yaşamını yitirdiği Bayrampaşa Cezaevi'nde, tutsakların ölümüne neden olan gaz ve silah kullanma emrini kimin verdiği ortaya çıkmadı. Operasyon belgelerinde "Tufan-3, 4, 5, 6" diye kodlanan isimler için Jandarma Genel Komutanlığı, "İsim listesini bulamadık" diye yanıt verdi.

MAHKUMLAR DİRİ DİRİ YANDI

19 Aralık 2000 tarihinde en ağır müdahale Bayrampaşa Cezaevi'ne yapılmıştı. Silah kullanıldığı ortaya çıkan müdahalede, kadın tutukluların kaldığı koğuş ise ateşe verilmişti. Askerlerden Altan Sabsız, verdiği ifadede, ateşli silahlarla müdahaleye başlandığını ve envanterde bulunmayan değişik gaz bombaları ve özel otomatik tabancalar kullanıldığını söylemişti.
Sabsız, ifadesinde, bazı rütbelilerin "sizi kurtaracağız, yaş battaniye atıyoruz, bunlara sarılıp kendinizi koruyun" diye, kadın tutuklulara battaniye attığını, ancak su yerine battaniyelere yanıcı madde dökülmüş olduğunu ve yangını hızlandırdığını anlatmıştı.

TUFAN-3 KİM?

Daha sonra ortaya çıkan belgelerde, Tufan Operasyonu olarak kodlanan operasyonda komuta kademesi de Tufan-3, Tufan-4, Tufan-5, Tufan-6 diye kodlandı. Mahkeme, temmuz ayındaki duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı'na bir yazı yazarak, komuta kademesinin kodlandığı Tufan-3, 4, 5, 6 isimlerinin kimler olduğunu sordu. Mahkeme, cezaevi müdahalesinde fiilen görev aldıkları anlaşılan Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı personelinin görev ve açık kimliklerinin müdahale planında açıkça yazılı olduğu için İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na sorulması için müzekkere yazdı.

JANDARMADAN YANIT

Jandarma Genel Komutanlığı, önceki günlerde mahkemeye gönderdiği yanıtta, "Yapılan tüm araştırmalarda belge ve isim listesine ulaşılamadı" ifadelerine yer verildi. Jandarmanın yanıtı, operasyon davasını da kilitledi.
19 Aralık katliam soruşturmasını yürüten Savcı Ali İhsan Demirel de müdahale planının orijinalini ve ölümlerin yaşandığı bölümdeki görevli listesi için İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı'na yazı yazmıştı. Jandarma bu yazıya da "Operasyon İl Komutanlığı'nca düzenlenmediğinden, görevlilerin isimleri tanzim edilemedi" yanıtını vermişti.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.