Header Ads

Çatışmaların 11. Günü: Şemdinli'de Haber Alınamayan Köyler Var

Şemdinli’de 11 gündür süren çatışmalar nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalan köylüler perişan durumda. Yanlarına hiçbir şey alamadan, yalnızca üstlerindeki giysileriyle Şemdinli merkezindeki akrabalarının yanına göç eden köylüler, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Her evde 30-35 kişi var. Köylere giriş çıkış yasak olduğu, milletvekillerinin bile bölgeye girmesine izin verilmediği için boşaltılmamış köylerdeki yakınlarından haber alamıyorlar. Evlerine, tarlalarına, hayvanlarına ne olduğunu bilmiyorlar. Çatışmaların bir an önce son bulmasını, barış ortamının sağlanmasını ve kendilerine acilen yardım edilmesini istiyorlar.

'HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK'
Rahim Kaplan, Aşağı Yiğitler köyünden bir hafta önce ailesini alarak Şemdinli merkezdeki bir akrabasının yanına göç etti. Hemen köylerinin karşısında çatışma yaşandığı ve yoğun top atışı olduğu için köydeki 3 mezradan 28 hanenin bütünüyle boşaldığını söylüyor. “Her şeyimizi köyde bıraktık, köyde kimse kalmadı” diyen Kaplan, hayvanlarına, evine ne olduğunu bilmediğini, bir haftadır köyden hiçbir haber alamadıklarını anlatıyor: “Bazı evler harap olmuş, hayvanlar telef olmuş diyorlar ama hiçbir şey bilmiyoruz. Köylere giriş çıkış zaten yasak. Ev eşyası, giysi, gıda, hiçbir şey alamadık yanımıza. Şemdinli Belediyesi kriz masası kurmuş. Kaymakam’la da görüştük, yardım edeceklerini söylediler. Ama bize şimdiye kadar hiçbir yardım gelmedi. Çatışmaların son bulmasını istiyoruz. Barış istiyoruz.”

HABER ALINAMAYAN KÖYLER VAR
Göç Edenlerle Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER) heyeti de Şemdinli’de incelemelerde bulundu. Ancak milletvekilleri, insan hakları örgütleri ve barolardan oluşan diğer heyetler gibi GÖÇ-DER heyetinin de çatışma bölgesinde kalan köylere girmesine izin verilmedi. Amed GÖÇ-DER Başkanı Vecih Aydoğdu, henüz boşaltılmamış 18 köy olduğunu, bu köylerde yaşayan insanlardan haber alamadıklarını söylüyor. Heyetin Şemdinli’de bulunduğu sırada Bağlar ve Yiğitler köylerine bağlı yalnızca 4 mezradan 39 ailenin göç etmek zorunda kaldığını öğrendiklerini belirten Aydoğdu,  “Biz ayrıldıktan sonra bir mezra daha boşalmış. Çatışmalar sürerse göç edenlerin sayısı 1000’i geçer” diyor. Aydoğdu, geri dönmek isteyenlerin Kaymakam’la görüştüklerinde ‘İster dönün ister dönmeyin, ama biz can güvenliğinizi sağlayamayız’ yanıtını aldığınının da altını çiziyor.

(Sevgim Denizaltı/BirGün)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.