Header Ads

Mısırlı İnternet Aktivisti 4 Yıl Sonra Serbest

Mısır'da dört yıldır tutuklu bulunan internet yazarı Abdel Kareem Nabil Soliman serbest bırakıldı. Mısır hükümetine hakaret etmek suçundan 2007 yılından beri hapiste bulunan Soliman, serbest bırakılmadan önce kendisine şiddet uygulandığını belirtti

Soliman, Mısır'da internet aracılığıyla fikirlerini yaydığı için tutuklanan ilk kişi olarak biliniyor. Bu sebeble Soliman'ın davası uluslararası kamuoyunca ilgiyle izlenmiş, ve insan hakları ögrütleri kendisinin serbest bırakılması için kampanyalar düzenlemişlerdi.

"Yargılama adil değildi"
Mısır Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Soliman'ın serbest bırakıldığı doğrulanırken, kendisine şiddet uygulandığı iddiaları reddedildi.

Bu arada, Soliman'ın yargı süresince savunmasını üstlenen Arap İnsan Hakları Derneği (ANHRI), Soliman'ın adil bir şekilde yargılanmadığını idda etti. Dernek ayrıca, Soliman'ın biri 2007'de diğeri ise serbest bırakılmadan önce maruz kaldığı fiziksel şiddetin araştırılmasını talep etti.

Soliman'a uluslararası destek
Soliman 2007 yılında 26 yaşındayken, El Hazar üniversitesinde hukuk eğitimi gördüğü sırada, şahsi internet blogunda Mısır hükümetini ve okuduğu üniversiteyi eleştiren yazılar yayınlamıştı.  Hükümeti diktatörlükle, üniversiteyi ise terörist yetiştirmekle suçlayan bu yazılar sonrasında Soliman önce okuldan uzaklaştırıldı, ardından da tutuklandı.

Soliman'ın serbest bırakılmasında, hapiste geçirdiği 1470 gün boyunca kendisini destekleyen uluslararası kampanyanın etkili olduğu düşünülüyor.

"Amaçlanan, internet yazarlarının güvenilirliğini azaltmak"
Mısır hükümetine hakaret etmek suçundan 2007 yılından beri hapiste bulunan Soliman, serbest bırakılmadan önce kendisine şiddet uygulandığını belirtti

Soliman'ın salıverilmesi, Mısır'da 28 Kasım'da yapılacak parlemento seçimleri öncesi medya üzerindeki hükümet baskısı artarken yaşandı.

Ülkedeki internet aktivistlerine göre, hükümet tam olarak kontrol edemediği internet üzerindeki muhalif sesler konusunda çok hassas, ve Soliman'ın tutuklanması bu yönde verilmek istenen bir mesajdı.

İnternet aktivisti Wael Abbas'a göre, hükümetlerin hedeflediği Soliman gibi internet yazarlarının üzerlerinde baskı yaratıp bu kişilerin kimliklerini gizlemelerine yol açmak. Böylece de bu muhalif seslerin güvenilirliklerini azaltmak. Ancak Abbas, böyle engellemeler olsa da internet üzerinden fikirlerini yaymaya devam edeceklerini söylüyor.

haber: bbctürkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.