Header Ads

1 Mayıs 1977'de Yakınlarını Kaybeden Aileler Hala Adaleti Arıyor

Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs 1977’de kalabalığa Intercontinental (The Marmara) Otel’den açılan ateş sonucu ölen 34 kişinin yakınları adalet istiyor. Ölenlerin yakınları hesap sormak için yıllarca irtibatı koparmadı ama 1980 darbesi de olunca izler kaybedildi. Taksim’in yeniden 1 Mayıs törenlerine açılmasıyla bir araya gelen mağdur aileler anlatıyor:

100 yaşında olsalar da yargılansın

Bayram Çıtak’ın oğlu Mete Çıtak: Emniyet’in, Genelkurmay’ın haberi olmaz olur mu? Aradan 35 yıl geçmiş, elbette adalet istiyoruz. Ama hala üstünü örtüyorlar. Olay günü 35 yaşında olanlar, bugün 70 yaşında. Sorumlular 100 yaşında da olsa, onlardan hesap sorulmasını beklemek babasız annesiz kalan bizler için haktır. Baba öldürülünce geriye kalan aileler maddi, manevi zorluklarla baş başa kaldı. Kimimiz okulu bıraktı, kimimiz göç etti. İnsanlar dağıldı. Bugün hak arama mücadelesindeyiz.

Bu olayın sorumlusu kontrgerilla

Bayram Eyi’nin oğlu Zeki Eyi: Bugün Taksim’in göbeğinde bir şey olsa 50 polis üzerine atlar. O dönemin yetkilileri Başbakan dahil bu konuda tek tek hesap vermeli. Binlerce istihbaratçının olduğu yerde sorumlular nasıl bulunamaz. O gün orada onlarca istihbaratçı vardı. Nasıl oluyor da, bir netice çıkmıyor? ‘Elimizde bilgi yok’ diyebiliyorlar? Yaşananlar tamamen katliamı örtbas etme çabasıdır. Genelkurmay ve MİT, bu konuda bilgi vermeli. 1 Mayıs katliamının sorumlusu, dönemin derin devletinin kontrgerillasıdır. Sorumlular açığa çıkartılmalı artık. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağım.

Olayın üstünü kapatma operasyonu

Rasim Elmas’ın kızı Gönül Birsen Kement: 12 Eylül davasına müdahiliz. 1 Mayıs ile ilgili dilekçemi mahkemeye geçen ay verdim. O süreci, takip ediyoruz. Mahkemeye Emniyet ve Genelkurmay’dan gelen yanıtlar, olayın üzerini kapatma operasyonu gibi duruyor. Yine de son olarak mahkemenin vereceği kararı bekliyorum. Çünkü bu ülkede yargılama adına güzel şeyler oluyor. Sorumlular kimse hesap vermeliler. Umut ediyoruz ki, çocuklarımıza temizlenmiş bir Türkiye bırakalım. Bu işi yapanlar, bunu kayıt altına almıştır, o kayıtlar da tutuluyordur. O belgeler bulunmalı.

Aydınlatılmasını bekliyorum

Hikmet Özkürkçü’nün oğlu Bülent Özkürkçü: Ateş edenler bulunmadıkça, olay aydınlanmaz. Hedef 500 kişiyi öldürüp, hemen darbe yapmaktı. 34 kişi ölünce bu hedefe ulaşamadılar. Mahkemenin aydınlatmasını merakla bekliyorum.

haber: Erdinç Akkoyunlu-Helin Şahin/Star

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.