Header Ads

Engin Çeber Davası Sanıklarına Tahliye Yolu Açıldı

Yürüyüş dergisi okuru Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu ölümüne ilişkin açılan davada, haklarındaki müebbet hapis cezası Yargıtay'ca bozulan 52 sanığın yeniden yargılanmasına Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi ile tutuksuz sanıklardan 13'ü katıldı. Anne Kamile Tekin ile Çeber'in kardeşleri Erdem ve Erdal Tekin de duruşmaya katılarak müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme müdahillik talebini kabul ederken, Çeber'i 20'yi aşkın avukat savundu.

MAHKEME YARGITAY KARARINA UYDU

Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyduğunu açıkladı.

Avukat Taylan Tanay, müebbet hapis cezası verilen sanıklar açısından mahkemenin kararında direnmesi gerektiğini belirtti.

'O KADAR MAĞDURUM Kİ EVLENEMİYORUM'

Duruşmada söz alan sanıklar, daha önceki ifadelerini tekrarlayarak, beraatlerini istedi. Sanıklardan polis Aliye Uçak, Aysu Baykal'ın üst aramasını yaparken asıl kendisinin mağdur olduğunu iddia etti. Görevini yaptığını, bu görev kapsamında zor kullandığını söyleyen Uçak, 'mağduriyeti'ni ise şu sözlerle anlattı: "O kadar mağdurum ki, 26 yaşına geldim, evlenemiyorum."

Sanıklardan Selahattin Apaydın, "Gerçek zanlılar korunuyor?" deyince, mahkeme başkanı, "Gerçek zanlılar kim?" diye sordu. Sanık Apaydın, "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

SANIKLAR VE AVUKATLARI DAVAYI UZATIYOR

Sanık avukatları, beyin kanamasının ne zaman yaşandığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasını, olay yerinde keşif yapılmasını ve bilirkişinin rapor hazırlamasını" istedi.

Müdahil avukat Taylan Tanay ise, sanık ve avukatlarının taleplerinin yargılamayı uzatma ve tutukluların tahliyesini amaçladığını belirterek, taleplerin reddini istedi. Tanay, "3. celse sonunda mahkemenin bozma kararına uydu. Bu da yargılama sürecini uzatıyor. Yargılama süreci uzarsa, yeni CMK'ya göre, 5 yıllık tutukluğun ardından sanıkların serbest bırakılması gerekecek" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanıkların bütün taleplerini kabul etti. Buna göre, 14 Mayıs 2012 Pazartesi günü Metris Cezaevi'nin B-8 koğuşunda keşif yapacak. Keşife tutuklu sanıklar ile tanıklar getirilecek. Dosyada yer alan tüm raporlar, tanık ve sanık beyanları ile iddianame, "beyin kanamasının ne zaman gerçekleştiğinin belirlenmesi" için Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Ayrıca adli zaman tespiti için bilirkişi atanacak. 

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 18 Haziran 2012 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Çeber'in ölümüne ilişkin 52 sanığın yargılandığı davada, olay tarihinde Metris Cezaevi'nde 2. müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'yi, "işkence sonucu ölüme neden olmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, duruşmalardaki "iyi hal" gerekçesiyle sanıkların cezalarını müebbet hapse çevirmişti.

Aralarında polis ve infaz koruma memurlarının da bulunduğu 17 sanığı da 5 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, 39 sanığın ise beraatına hükmetmişti. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, mahkeme kararını sanıklar lehine bozmuştu.

Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008 tarihinde dergi satarken gözaltına alınmış, tutulduğu karakolda ve cezaevinde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitirmişti.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.