Header Ads

Dünyadan 1 Mayıs Manzaraları

 Moskova'da düzenlenen ve yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs gösterilerine, görevini devretmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile bu görevi devralacak olan Rusya Başbakanı Vladimir Putin de katıldı. Putin ve Medvedev'in göstericilerle konuştuğu belirtildi.

Bu arada polise göre, Moskova'da komünistlerin düzenlediği bir diğer gösteriye ise 3500 kişi katıldı.

Yunanistan'da 1 Mayıs

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle "Kimse yalnız değil, birlikte başarabiliriz" sloganıyla Atina Kotzia meydanından başlayacak yürüyüş düzenliyor.

-Filipinler'de devlet başkanı Aquino'nun maketi yakıldı.-
Filipinler Devlet Başkanı III. Benigno Aquino ise günlük 3 dolar artış talebini reddederek, bunun enflasyonu artıracağını ve yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştıracağını söyledi.

Malezya'da da yüzlerce kişi, Başbakan Necib Razak'ın dün ilan ettiği asgari ücret artışına karşın daha çok zam talebiyle gösteri yaptı.

Tayvan'da ise birkaç bin hükümet karşıtı protestocu başkent Taipei'nin merkezine yürüyerek, yüksek maaş ve daha iyi çalışma koşulları talep etti.

Fransa'da 1 Mayıs'a aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) damga vurdu. Üzerinde FN lideri Marine Le Pen'in resmi olan Fransa bayraklarıyla Jeanne d'Arc gününü kutlamak için Palais Royal meydanında toplandı.

"Dışarıdan işçi getirmeye son"

Asya'nın en büyük protestosu Endonezya'da düzenlendi. Sendikalara ve sol partilere mensup 9 bin Endonezyalı işçi, polis ve askerlerden oluşan 16 bin kişilik güvenlik kordonu içinde yürüdü. Göstericiler, "Maaşlarımızı yükseltin" ve "Dışarıdan işçi getirmeye son" pankartları taşıdı.

Wall Street'te 1 Mayıs

Resmi olarak 1 Mayıs uluslararası işçi gününü kutlamayan ABD’de “Wall Street'i İşgal Et” eylemcileri genel grev çağrısında buldu, Amerikalılardan işe, okula gitmemelerini ve para harcamamalarını istedi. ABD'de başlayıp dünyaya yayılan 'işgal' protestoları insanları ekonomik eşitsizliğe karşı harekete geçmeye çağırıyor.

Hareket geçen Eylül ayında 'Wall Street'i İşgal' eyleminin dünya çapında ilgi görmesinin ardından Avrupa'ya da yayılmıştı.

Hareket adına yayınlanan bir açıklama ''İşgal hareketi sizi %99'un olmadığı bir 1 Mayıs'a davet ediyor'' dedi. Açıklama İşgal hareketinin ana sloganı ''Zengin %1 güçsüz %99'u yönetiyor'' sloganına bir gönderme. İşgal hareketi New York'ta iş çıkış saatinde bir miting düzenleyecek.

İşgalciler San Francisco'da da Golden Gate köprüsü üzerinde bir eylem gerçekleştirecek.


Almanya'da sendikalar alanlarda


Stuttgart'taki 1 Mayıs mitinginde söz alan Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer, Avrupalı liderleri Euro krizinde politika değişikliğine çağırdı.

"İzlenen yol bizi krizden çıkarmayacak" diyen Sommer, "Tek yanlı tasarruf politikası daha fazla insanın mağdur olmasına yol açacaktır" dedi.

Sommer, "Avrupa, acilen işyerlerini güvence altına alan, yeni istihdam alanları açan bir büyüme programına ihtiyaç duymaktadır" diye konuştu.

Hangi temalar ön planda?

Almanya'da sendikalar bu yıl miting meydanlarında "Avrupa için iyi iş, adil ücretler ve sosyal güvence" konularını öne çıkarıyor.

Almanya genelinde 3 milyon 600 bin işçinin örgütlü olduğu Alman Metal İşçileri Sendikası (IG Metall), ücret artışı taleplerini de meydanlarda gündeme getiriyor.

Toplu sözleşme görüşmeleri çıkmaza giren IG Metall, işverenden yüzde 6,5 ücret artışı talep ediyor.

Bosna 'da mangal keyfi

Bosna-Hersk'te eski Yugoslavya'dan bu yana resmi tatil olan 1 Mayıs'ta, halk bu günü farklı bir şekilde kutluyor. Protesto ve mitinglerin olmadığı ülkede, kent merkezleri araçtan ve insandan arınmış sessiz bir görünüme bürünüyor. Kent merkezinde yaşayan vatandaşlar, aileleri ve yakınlarıyla mesire alanlarına giderek, bugünü mangal keyfi yaparak kutluyor.

Kosova'da piknik

Kosova'da 1 Mayıs, bir kaç küçük toplantının dışında tatil günü havasında geçti. İşçi sendikalarının miting ve gösteri yapmama kararı üzerine işçiler, güneşli havadan da yararlanıp 1 Mayısı mesire yerlerinde piknik yaparak kutlamayı tercih etti.

Bulgaristan'da 1989'a kadar süren komünizm döneminde görkemli bir şekilde kutlanan 1 Mayıs, bu yıl Sofya'da sönük geçti.

Kazakistan'da 3 gün tatil

- Kuzey Irak'tan bir kare -
Kazakistan'ın başkenti Astana'da 1 Mayıs "Halkların Kardeşliği ve Birliği Bayramı" olarak coşku içinde kutlandı. Kazakistan'da yaşayan 140'tan fazla etnik grubun katılımı ile başkent Astana'nın en büyük meydanında gerçekleşen kutlama törenlerinde Yunus Emre Astana Türk Kültür Merkezi de, Azeri ve Ahıska Türkleri ile bir çadır açtı. Bağlama, ud gibi Türk müziği enstrümanları ile dinleti sunulurken, misafirlere içli köfte, yaprak dolması, börek, baklava gibi Türk yemekleri de ikram edildi.

Etnik grupların temsilcileri olan sanatçılar, şarkılar söylerken, halkın büyük ilgi gösterdiği 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle ülkede 3 gün tatil olarak ilan edildi.

Asya'da da Auckland, Bangkok, Seul ve Melbourne gibi bir çok şehirde 1 Mayıs gösterileri düzenlendi.


haber: aa-bbc türkçe-dw türkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.